Foto: Shutterstock

Iz Delegacije Evropske unije u Srbiji očekuju da će više od 95 odsto zahteva građana Srbije za ETIAS (Evropski sistem za putne informacije i odobrenja) mehanizam za putovanje u zemlje Šengenskog prostora biti automatski odobreno.

U Delegaciji EU u Srbiji za Nova.rs navode da će srpski državljani morati da plate taksu za ulazak u sve članice Šengenske zone.  Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar nisu u Šnegenskom prostoru, pa zbog toga za ulazak u njih neće biti potrebne takse.

Taksa se ipak plaća za ulazak u zemlje Evropskog ekononomskog prostora koje su van EU, a članice su Šengena. U tu grupu spadaju:  Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn.

Oni koji budu hteli da putuju u Šengenski prostor, a kojima nije potrebna viza za ulazak u EU moraće da ispune kratak onlajn formular i u roku od nekoliko minuta će dobiti povratnu informaciju da li im je odobren zahtev.

„Takav sistem već postoji u svetu, i primenjuju ga države poput Kanade ili Sjedinjenih američkih država, na državljane onih zemalja koijma nije potrebna viza za ulazak u date države. Dakle, ETIAS nije nalik na vizu, već predstavlja brz mehanizam za odobrenje ulaska onim državljanima kojima nije potrebna viza“, navode za Nova.rs u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Ističu da će ovo odbrenje putovanja važiti tri godine uz neograničen broj ulazaka u tom periodu, a naknada za izdavanje ove dozvole iznosiće sedam evra.

„Za putnike mlađe od 18 godina i starije od 70 godina izdravanje ovog odobrenja biće besplatno“, navode za naš portal u Delegaciji EU u Beogradu.

Očekuje se da će mehanizam stupiti na snagu krajem 2022. godine, a kako najavljuju u Delegaciji EU u Srbiji, procedura na granicama neće biti ništa drugačija nego do sada, s obzirom da će sistem prepoznati da je putnik unapred obezbedio dozvolu za ulazak, odnosno da ima validno odobrenje.

Foto:schengenvisainfo

Uvođenje ETIAS Sistema neće doneti nikakvo veće administrativno opterećenje putnicima i čitav proces će biti brz i lak, ističu naši sagovornici.

„Putnici trenutno uživaju bezvizno putovanje u zemlje prostora Šengena i tako će biti i dalje. ETIAS predstavlja samo mali proceduralni korak za putnike kojima nije potrebna viza, koji će im pomoći da izbegnu birokratiju i zadržavanja na granicama EU. Primenjivaće se na sve putnike koji nisu iz EU i kojima ne treba viza za putovanje i neće uticati na njihov bezvizni status“, kažu u Delegaciji EU u Srbiji.

Ocenjuju da ETIAS neće uticati na odnos između EU i konkretnih zemalja.

Evropska unija trenutno priprema svetsku informativnu kampanju i njen početak se planira mnogo pre planiranog puštanja sistema u rad, u cilju informisanja putnika o ETIAS sistemu.

Kampanja će prvenstveno informisati o tome ko podleže zahtevima ETIAS-a, zatim potrebi da se ima važeće putno odobrenje za ulazak i boravak u EU. Objasniće zašto je ETIAS potreban i od kada će se primenjivati obaveza da se ima ovo odobrenje.

Pomenuta kampanja će takođe informisati putnike o tome gde mogu da dobiju dodatne informacije i da se prijave.

„Celokupna kampanja će pomoći da se razjasni da ETIAS nije viza i da ne uvodi obaveze kakve podrazumevaju vize“, ističu u Delegaciji EU u Beogradu za naš portal.

Foto:schengenvisainfo

Podsetimo, prema ranijim tvrdnjama evropskih zvaničnika ETIAS trebalo bi da smanji bezbednosne rizike po države članice EU kroz sakupljanje podataka o osobama koje putuju u Uniju. ETIAS se odnosi na državljane 67 država, među kojima je i naša zemlja, a ovaj sistem će, kako se tvrdilo u Uniji nakon njegovog usvajanja, detektovati osobu koja na bilo koji način predstavlja pretnju za zemlje Šengena.

Primenom ETIAS-a na ulasku i izlasku iz EU biće ukinuto pečatiranje pasoša, ali će se putnicima uzimati biometrijski podaci – biće vršeno skeniranje prstiju i provera lica.

Inače, ETIAS je usvojen 2017. godine i njegova primena je najavljivana još za 2021. godinu, ali je bila odlagana zbog razvijanja sistema.

Biši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je 2016. godine prilikom obraćanja rekao da je glavni razlog uvođenja ovog sistema bezbednost.

„Moramo da znamo ko prelazi naše granice. Na ovaj način znaćemo ko putuje u Evropu i pre nego što stigne“, rekao je tom prilikom Junker.

Bonus video – Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare