Foto:Shutterstock

Prema ranijim tvrdnjama evropskih zvaničnika Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS), odnosno sistem "ulaznice" (uslova za putovanje) za EU, trebalo bi da smanji bezbednosne rizike po države članice EU kroz sakupljanje podataka o osobama koje putuju u Uniju. Ovaj sistem odnosi se i na državljane Srbije koji će - ukoliko imaju od 18 do 70 godina - morati da izdvoje 7 evra za ovu trogodišnju "ulaznicu" u EU. Iako će sitem biti osposobljen tokom 2022. godine, najavljuje se da će njegova primena početi krajem naredne godine.

ETIAS se odnosi na državljane 67 država, među kojima je i naša zemlja, a ovaj sistem će, kako se tvrdilo u Uniji nakon njegovog usvajanja, detektovati osobu koja na bilo koji način predstavlja pretnju za zemlje Šengena.

„Ulaznice“ za EU vodiće ka tome da osobi koja predstavlja pretnju za članice Unije bude odbijen ulazak. I pored toga što nam ovaj sistem deluje kao jedna birokratska procedura koja će odužiti već često duge prelaske granica članica Unije, iz EU tvrde da će ovaj sistem navodno putovanja u EU biti manje mučna i sigurnija.

Kako funkcioniše sama prijava?

Prijava za trogodišnju „ulaznicu“ u EU popunjavaće se onlajn i neće zahtevati duže od 10 minuta.

U samoj prijavi građani Srbije će morati da unesu biometrijske podatke kao što su ime, prezime, datum i mesto rođenja, onda podatke o državljanstvu, adresu, imejl, broj telefona, obrazovanje i radno iskustvo, kao i prvu zemlju EU u koju ulazi.

Na prijavi će se naći i pitanja koja se odnose na putovanja u ratne zone, mesta odakle je osoba depotrovana ili odbijena, kao i ona da li osoba koja se prijavljuje za ETIAS ima kriminalni dosije.

Za maloletnike prijavu će morati da radi staratelj ili roditelj.

Ukoliko je neka osoba koja se prijavljuje za ETIAS član porodice državljanina EU onda će u prijavi morati da dokaže to.

Kada zainteresovana osoba za putovanje u EU popuni prijavu, moraće da plati taksu od sedam evra ukoliko ima više od 18 godina i manje od 70, a nakon toga će moći da potvrdi prijavu.

Nakon što pošalje prijavu, sistem će proveriti sve informacije koje su navedene, zatim da li osoba može da putuje u EU i izvrši procenu faktora rizika.

Ukoliko su podaci tačni, onda na mejl treba da stiglne odobrenje ulaska u EU, a ukoliko postoji neka greška ili nepodudarnost u podacima, prijava može ručno da se obrađuje najviše dve nedelje.

Dobijeno odobrenje važi tri godine ili do isteka roka važnosti pasoša, a građani će sa odštampanim odobrenjem krenuti na put, a granična policija države članice EU će proveriti lične podatke, validnost i izvršiti proveru.

Šta ako odbiju prijavu?

Prijava za trogodišnju EU „ulaznicu“ može biti odbijena, a oni kojima se ona ne odobri imaće pravo na žalbu i ponovnu proveru.

Slučajevi kada će prijava biti odbijena su ako osoba koristi pasoš koji je prijavljen kao nestao ili nevažeći, ako ima veliki bezbednosni rizik za građane i putnike u EU, ukoliko postoji veliki rizik od ilegalnog imigriranja ili visoki epidemiološki rizik.

Pored toga, prijava može biti odbijena ukoliko za osobom postoji upozorenje, ali i ukoliko ne odgovori na vreme na zahtev da dostavi dodatne informacije i dokumetnaciju.

Mali broj prijavljenih će verovatno imati i situaciju da će primiti poziv za intervju ako oko njihove prijave postoje nedoumice oko podataka ili dokumenata.

Taj intervju se radi putem mejla u roku od 72 sata od prijave i ako se prijavljeni ne pojavi u roku onda će njegova prijava biti odbijena.

Kome ne treba ETIAS?

Ova trogodišnja potvrda ETIAS-a može biti povučena ako uslovi iz prijave više nisu ispunjeni ili u slučaju gubitka pasoša.

ETIAS neće biti potreban za osobe koje imaju šengensku vizu.

Kada prijavljeni dobije ETIAS u naredne tri godine ili dok mu ne istekne pasoš moći će da uđe u zemlje Evropske unije koliko god hoće puta, sve dok im je „ulaznica“ validna i dok ne ostaje duže od 90 dana u roku do 6 meseci.

Inače, evropski ETIAS rađen je po ugledu na američki ESTA elektronski sistem putnih odobrenja koje su SAD uvele za građane EU, odnosno od 2009. godine putnici kojima nije potrebna viza za ulazak u Ameriku moraju da pošalju onlajn zahtev za odborenje ulaska u tu zemlju i tom prilikom plate 14 dolara.

I kod ESTA i ETIAS argumenti za uvođenje su identični, a to je bezbednost i odbrana od navodnih terorističkih pretnji.

Primenom ETIAS-a na ulasku i izlasku iz EU biće ukinuto pečatiranje pasoša, ali će se putnicima uzimati biometrijski podaci – biće vršeno skeniranje prstiju i provera lica.

Još uvek nije jasno da li će se osobi, koja je dobila ETIAS prilikom prelaska granice EU članice, uzimati otisak prstiju i raditi proveru lica svaki put kada prelazi granicu ili samo prvi put kada ulazi u članicu Unije.

Inače, ETIAS je usvojen 2017. godine i njegova primena je najavljivana još za 2021. godinu, ali je bila odlagana zbog razvijanja sistema.

Biši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je 2016. godine prilikom obraćanja rekao da je glavni razlog uvođenja ovog sistema bezbednost.

„Moramo da znamo ko prelazi naše granice. Na ovaj način znaćemo ko putuje u Evropu i pre nego što stigne“, rekao je tom prilikom Junker.

 

 

Bonus video: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

 

 

****

Paratite nas na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare