Insajder Tačka Foto: insajder.net

Srđan Milovanović, bivši vlasnik Kopernikus kablovskog sistema, u pisanom odgovoru "Insajderu" naveo je da su "neutemeljene" ocene da je Telekom kupio njegovu kompaniju kako bi on kasnije preuzeo televizije Prva i O2 ( danas B92) . On smatra da je svoj kablovski sistem "praktično poklonio" državnom Telekomu.

Srđan Milovanović, bivši vlasnik Kopernikus kablovskih sistema (KKS) i aktuelni vlasnik TV Prva i B92 demantovao je za Insajderov serijal o medijskim slobodama „Tačka“ da iza KKS leži  „zaverenički državni plan koji ima za cilj promenu uređivačke politike i proterivanje zaposlenih sa Prve televizije i tadašnje O2“.

„To jednostavno nije bilo tačno. Ovo je bio isključivo poslovni poduhvat“, rekao je Milovanović u pismu za „Tačku“.

Ekipa te emisije, međutim,  podsetila je na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da je Srđan Milovanović odlučio da kupi Prvu i B92 da to ne bi uradili vlasnici SBB-a.

„A sad vam otkrivam da su oni hteli da kupe B92 i Prvu i da su poslali ponudu preko iste firme koja je danas vlasnik ili treba da postane vlasnik N1 i SBB. Poslali ponudu i hteli da u potpunosti zavladaju, ne samo medijskim tržištem, nego svim finansijama“, rekao je Vučić gostujući na Pinku 6. decembra 2018. godine.

Tačka Foto: insajder.net

 

Od promocije poslovnog plana „Milion plus korisnika“ u 2018. godini, Telekom kupuje trećeg po snazi kablovskog operatera Kopernikus i nešto manje kablovske operatere Masko, Avcom, Radijus Vektor, Telemark, podsetila je Insajderova „Tačka“.

Nakon ovoga, državni operater zauzima drugu poziciju na tržištu, sa 42 odsto tržišta u kablovskoj mreži, iza privatnog SBB-a koji ima 48 posto.

Srđan Milovanović u odgovoru Insajderu navodi da, da se on pitao – ne bi ni prodao kompaniju Telekomu, ali su to odlučili predstavnici fonda ABRIS koji su u tom trenutku bili većinski vlasnici.

„Abris je doneo odluku o prodaji i iskoristio svoje ‘drag-along’ pravo koje sam morao da ispratim iako sam mislio da za kompaniju možemo da dobijemo i više novca.

Obzirom da Abris ima bogato iskustvo u poslovanju i odlično poznaje kretanja na tržištu, odlučili smo da podržimo partnerovu odluku i postupimo u skladu s planom prodaje.

Ako upoređujemo vrednosti koliko je BS Partners platio SBB (2,6 milijardi evra) uključujući i dug koji je SBB imao, mi smo praktično poklonili, a ne prodali 100 odsto firme Telekomu​“, rekao je Milovanović za Insajderovu „Tačku“.

Cena po kojoj se odigrala transakcija između Telekoma i Kopernikusa nikada nije zvanično objavljena, ali je portal Raskrikavanje.rs otkrio da se radilo o 195 miliona evra.

Milovanović je kasnije za 180 miliona evra preuzeo TV O2 i Prvu sa portalima i Play Radio od grčke kompanije Antena.

Srđan Milovanović je, takođe, brat blizanac Zvezdana Milovanovića, poverenika Srpske napredne stranke za Niš.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare