Ulazite u zonu gde zakoni Srbije ne vaze, ulazite na sopstvenu odgovornost
Znak u Njegoševoj ulici Ulazite u zonu gde zakoni Srbije ne vaze Foto:Inicijativa mladih za ljudska prava

Danas su postavljene table upozorenja za građane da je deo Vračara, ugao ulica Njegoševa i Alekse Nenadovića deo grada gde ne vlada zakon nego huligani, navode iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) poziva institucije na akciju i reakciju – akciju za vladavinu prava i poštovanje evropskih vrednosti, a reakciju protiv huligana i zločinaca.

Saopštenje Inicijative prenosimo u celosti.

PROČITAJTE JOŠ

„Pitanje za opštinu Vračar, grad Beograd, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vladu Republike Srbije, predsednika Srbije – kada ćete omogućiti da se ukloni ilegalni “mural” Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici?

Savez državnih institucija, policije i huligana uspešno čuva “mural” ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici već 15 dana.

Umesto da podrže stanare Njegoševe da uklone “mural” na osnovu rešenja opštinske inspekcije – državni organi su omogućili huliganima da uspostave vlast na toj raskrsnici, određuju ko može a ko ne može da prođe, fotografiše ili zastane i dodatno da nezakonito oslikaju još dva portreta na fasadama – uključujući još jednog ratnog zločinca – Dražu Mihajlovića. Takođe, stražama po Vračaru huliganske grupe za sobom ostavljaju komunalni nered i ometaju javni red i mir stanara i stanarki okolnih ulica.

Podsećamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prvo zabranom skupa Inicijative mladih, a nakon toga privođenjem aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, pa onda izvođenjem policijske brigade u punoj opremi za razbijanje demonstracija – 9. novembra sačuvalo “mural” Ratka Mladića od uklanjanja.

Već od 10. novembra, pa sve do danas, posao zaštite murala preuzima grupa huligana koji danonoćno stražare u Njegoševoj, sa namerom izazivajući strah i nemir među stanarima, komšijama i prolaznicima. Dvadeset četiri časa dnevno, u manjim ili većim grupama, mladići u smenama obezbeđuju oslikanog zločinca. Kao što ga je država godinama štitila od hapšenja i izručenja Haškom tribunalu.

Ceo demokratski svet je reagovao i tražio od srpskih institucija da obezbedi uklanjanje murala – predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Saveta Evrope, SAD – svi su poslali istu poruku – nije normalno da slavite ratnog zločinca i u tom cilju kršite zakone i prava i slobode građana i građanki.

Građanke i građani su takođe reagovali – spontane akcije uništavanja grafita i murala Mladiću i drugim zločincima se dešavaju svakodnevno širom Srbije.

Policija i tužilaštvo ćute nedeljama. Nema informacija o tome ko je pratio Žene u crnom i nasilno im oteo transparent pa ga onda javno zapalio u sred Beograda, niti ko je dva puta vandalizovao kancelariju Inicijative u samom centru – uprkos snimcima nadzornih kamera i prijava pretnji neposredno pred ove napade.

Nema ni informacija o tome ko je procesuiran zbog planiranja napada na skup 9. novembra, što je bio povod za zabranu skupa. U medijima je predsednik Vučić govorio o tome da je Đorđe Prelić predvodio ili trebalo da predvodi napad na mirovne aktivistkinje i aktiviste, što je svakako zabrinjavajuće, imajući u vidu da je upravo odslužio deo kazne za ubistvo neistomišljenika, francuskog navijača Tatona, takođe kao deo grupe huligana. Ako je ta informacija tačna, da li je normalno da se bilo kakav postupak vodi protiv dve aktivistkinje zbog bacanja tri jajeta na zid, a nikakav postupak se ne vodi protiv Prelića, njegovih sledbenika ili nalogodavaca.

Predsednik Vučić i njegovi ministri nas optužuju da “u ovom važnom trenutku želimo da pošaljemo lošu sliku iz Srbije u svet”. Rekli smo nebrojeno puta, sada su to poručili i sa najvažnijih adresa demokratskog sveta – najgora slika koja se može poslati iz Srbije je slika Ratka Mladića.

Uklonite mural, prestanite sa negiranjem genocida u Srebrenici.

To je slika Srbije koju će svet poštovati i ceniti.“

BONUS VIDEO: Aida Ćorović mural Ratko Mladić jaja policija privođenje

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare