Medjustranacki dijalog opozicija vlast Tanja Fajon
Tanja Fajon Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Komentarišući tenzije nastale zbog murala posvećenom Ratku Mladiću, poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon za “Novu” je rekla da bi Srbija morala da osudi veličanje ratnih zločinaca i da je svaka zaštita takvih ljudi neprihvatljiva u zemljama koje su kandidati za članstvo u Evropsku uniju.

Od 09. novembra, od kad su aktivistikinje u Njegoševoj ulici u Beogradu same su pokušale da unište mural Ratku Mladiću,  svakodnevno traju tenzije u centru Beograda. Organizovana su dva protesna skupa, najpre zbog hapšenja aktivistkinja, a potom i zbog odbijanja nadležnih da uklone mural posvećen haškom osuđeniku. Paralelno sa protestima građanskih aktivista, pripadnici desničarskih grupacija su organizovali nekoliko skupova podrške ratnom zločincu i gotovo svaki dan stražare ispred murala.

Pročitajte još...

Sve ovo bio je povod za reakciju poslanika Evropskog parlamenta, koji su svom saopštenju osudili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji, koja je kandidat za članstvo u EU, policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

“Odbrana murala je još jedan primer šta Vlada Srbije i predsednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Iako nije među potpisnicima saopštenja, evroposlanica Tanja Fajon za “Novu” kaže da je u potpunosti saglasna sa njegovim sadržajem.

Medjustranacki dijalog opozicija vlast Tanja Fajon
Tanja Fajon Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Upoznata sam sa pismom koje su poslale i potpisale moje kolege i slažem se sa njegovim sadržajem. Svaka vrsta zaštite ili veličanja ratnih zločinaca, koji su osuđeni za svoja nehumana dela, apsolutno je neprihvatljiva i ne treba je tolerisati. Uključujući i nedavne događaje u Srbiji, zemlji koja je na putu da postane država članica”, navela je Fajon.

On dodaje da bi Srbija trebalo, pre svega, da se fokusira na postizanje pomirenja, promovisanje mira i stabilnosti i odbranu demokratije.

“To je ono što narod Srbije zaslužuje. Zato pozivam nadležne da najoštrije osude svaki pokušaj nestabilnosti i preispitivanja užasne i krvave prošlosti”, zaključila je Fajon.

BONUS VIDEO: Bačena crna farba na mural Ratku Mladiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare