Foto:promo

Udruženje pacijenata obolelih od limfoma - LIPA i ove godine obeležilo je Svetski dan protiv limfoma u Beogradi na Cvetnom trgu, postavkom instalacija sa imenima pacijenata sa ličnim pričama.

Cilj im je, kako su istakli, da ukažu javnosti sa kakvim se sve situacijama suočavaju pacijenti oboleli od ove maligne bolesti i koliko je težak put do izlečenja.

Ovogodišnja kampanja realizuje se pod sloganom „Učinimo limfom vidljivijim“.

Direktor klinike za hematologiju KCS i predsednik Srpske limfomske grupe doc. dr Darko Antić je za pacijente obolele od limfoma na samom početku pandemije objavio uputstvo sa preporukama za zaštitu.

Ovo uputstvo je veoma značajno s obzirom na to da oboleli od limfoma i hronične limfocitne leukemije imaju oslabljeni imuni sistem, pa su zbog toga izloženi većem riziku oboljevanja od korona virusa.

„Kovid-19 je došao, ali limfom nije otišao“, naglasio je dr Antić.

Predsednik Udruženja Maja Kocić rekla je da na osnovu njihovih saznanja i ankete koju su sproveli među pacijentima, u prvoj fazi krize izazvane pandemijom korona virusa, samo malom broju pacijenata terapija kasnila ili bila odložena.

„U situaciji koju imamo od marta, moram da kažem da je struka uložila ogromne napore da pacijentima pruži odgovarajuću negu što je moguće optimalnije“, rekla je Kocić i dodala da je sada, više nego ikada ranije, neophodna saradnja svih činilaca zdravstvenog sistema, uključujući, naravno, i pacijente i Udruženja pacijenata, na stvaranju inovativnih i efikasnih rešenja za prevazilaženje posledica epidemije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar