Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC

Pandemija korona virusa Balkan, Evropu i svet stavila je pred ozbiljne izazove čije se posledice mogu videti tek u narednom periodu za koji se ne može precizino reći koliko će trajati. To je samo jedan od zaključaka međunarodne konferencije Strateški tokovi 2020: Geopolitika Кovida-19 i posledice pandemije po svet, Evropu i Balkan.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević ocenio je da je nakon pandemije korona virusa svet u kome živimo potpuno promenjen, kao i da je ključno pronaći kategorije kako bi se ovaj svet na drugačiji način tumačio.

„Mislim da se moraju naći nove kategorije, jer postojećim ne možemo da objasnimo svet, ovo je kapitalna promena, a na ovaj svet utiče Kim Kardašijan i sve što je Holivud. To je svet koji ima uticaj na milione“, rekao je Pribićević.

Govoreći o američkim izborima Pribićević misli da su šanse pola pola da Bajden pobedi, ali da to ne znači da će se američka politika menjati, jer SAD ima mnogo svojih unutrašnjih problema.

Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/ERIN SCOTT

„Evo recimo Tramp je populista, a šta je Bajden, predstavnik koncepta koji je doveo Ameriku u sve ovo“, naveo je Pribićević.

Kada je reč o ekonomskom aspektu ove krize, bivši guverner Narodne banke Dejan Šoškić naveo je da su na udaru nerazvijene i siromašne zemlje, kao i zemlje koje svoju ekonomiju baziraju na turizmu i koje su finansijski ranjive.

Šoškić navodi i da među glavnim ciljevima svakako treba da bude podsticaj kompanija da se oporave, kao i pomoć ugroženim grupama, što se, između ostalog, može ostvariti kroz subvencije, poreske olakšice ili kreditne garancije.

Dejan Šoškić Foto: N1

On smatra da će ipak oporavak tih zemalja po najviše zavisiti od toga da li su vladine mere bile dovoljne da spreče kovid recesiju za koju se ne zna koliko će trajati.

Frans Bogovič, član Evropskog parlamenta, ocenio je na konferenciji da su pred Evropom veliki izazovi, a da među njima su svakako Bregzit, odnosno kako će se razvesti Velika Britanija i Evropa u doba pandemije, kao i izazovi oko primene vladavine prava.

„Kovid je veliki događaj koji će izazvati velike promene u sledećim mesecima. Ova kriza će svakako dovesti do toga da proces integracija bude sporiji“, ocenio je Bogovič.

Na konferenciji je bilo reči i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pa je Dušan Reljić sa nemačkog insituta za bezbednost i spoljnu politiku naveo da region Zapadnog Balkana ne može biti više evropski nego što jeste.

Konferenciju je organizovao Forum za strateške studije Instituta društvenih nauka uz pomoć fondacije Fridrih Ebert.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar