Foto: N1

Sveštenik Nenad Ilić, oglasio se povodom namere Sinoda da se izborni Sabor SPC održi u kripti Hrama Svetog Save i zbog najave da će vladike odsednuti u hotelu Hilton u Beogradu, navodeći da se time stiče utisak da je u pitanju sastanak neke korporacije, a ne Svetog Arhijerejskog Sabora.

Podsetimo, portal Nova.rs je još 02. februara objavio informaciju da će se izborni Sabor održati u kripti Hrama Svetog Save, što je osam dana kasnije potvrđeno odlukom Sinoda. Na pomentoj sednici dogovoreno je da episkopi odsednu u hotel „Hilton“ koji se nalazi u blizni Hrama Svetog Save, ali je u međuvremenu ta odluka povučena.

Pročitajte još...

Tim povodom oglasio se i sveštenik Nenad Ilić, koji je istakao da je Patrijaršija jedino mesto gde bi trebalo održati Sabor na kojem će se izabrati patrijarh. Ilićevu reakciju prenosimo u celosti:

„Ako bi nekog početnika u PiaRu pitali da li je dobro da se izborni Sabor SPC održi na način na koji je Sinod objavio – u prostoru koji nikako nije predviđen za duge poverljive razgovore i dogovore već više za promocije i aklamacije, a da učesnici, vladike Srpske crkve odsedaju u obližnjem `Hiltonu`, on bi im rekao – ne valja to ljudi. Dobićete utisak sastanka korporacije umesto Svetog Arhijerejskog Sabora.

Niko dobronameran prema Crkvi nije lud da potpomaže imidž koji se u medijima godinama kreira i koji nanosi štetu Crkvi i njenoj misiji – da je sve u parama, skupim automobilima, političkim vezama. Pogotovo ako postoje i sumnje u zainteresovanost vlasti da utiče na saborske odluke.

Naravno da je i finasijski momenat važan u održanju tako velikog organizma kao što je Crkva. Ako ništa, treba održavati sve te građevine, finansirati razne radove i delatnosti. Međutim – to je samo institucionalni kostur. Život Bogočovečanskog organizma – Crkve je nešto mnogo šire, bogatije i važnije od toga. Ružna je slika da se Živa Crkva predstavlja svom narodu kao – kostur.

Ako se još zamisle i oni banalni problemi, na primer kako starci tokom dugih sastanaka pred očima raznih dokonih posmatrača pretrčavaju Svetosavski plato da bi došli do toaleta – sve zajedno nikako ne izgleda kao dobra podloga za održavanje jednog ozbiljnog crkvenog skupa. Još pre nedelju dana grupa vladika je poslala Sinodu svoje protivljenje predlogu održavanja Sabora na ovaj način.

Potpisala su se četvorica aktivnijih, ali njihovo mišljenje deli veći broj vladika. Sinod to očigledno nije uzeo u obzir. Da li se radi samo o potpunom amaterizmu u oblasti komunikacije sa javnošću, čemu smo u crkvi često skloni, ili je nešto drugo u pitanju – možda i ne moramo bez dovoljno podataka da razglabamo.

Dovoljno je samo javnim pritiskom pomoći Sinodu da uvidi svoju grešku, a vladikama da vrate Sabor u Patrijaršiju, gde je trenutno mnogo doličnije njegovo održavanje. Naravno da bi bilo poželjno i jačanje sabornosti, veće otvaranje Sabora, ali i osnovne provere javnog mnjenja govore o tome da za tako nešto još uvek nažalost nismo spremni.

Ако би неког почетника у ПиаРу питали да ли је добро да се изборни Сабор СПЦ одржи на начин на који је Синод објавио – у…

Posted by Ненад Илић on Friday, February 12, 2021

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare