Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 103 slučaja koronavirusa, a preminule su još dve osobe.

Testirano je 8.520 građana, a na respiratorima je 10 pacijenata.

***

„Da će biti treće doze, to je sigurno, ali kada će se to dogoditi, zavisi od rezultata studija koje se sprovode u svetu. Mi svakako pratimo kako one napreduju, kao i preporuke SZO. S druge strane, sve zanima da li će se mešati vakcine. To takođe u ovom trenutku ne možemo da tvrdimo jer ne postoji zvaničan stav o tome, ali tako nešto je svakako moguće“, kaže za „Blic“ prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

***

U vrtićima su na snazi nove blaže epidemiološke mere koje se odnose na zaposlene, roditelje, ali i decu. Iz Ministarstva prosvete predškolskim ustanovama je stigao dopis sa pet , kako se navodi „prilagođenih“ pravila ponašanja u vrtićima.

1. Zaštitne maske ne moraju da nose zaposleni koju su vakcinisani sa obe doze, a da je od druge doze proslo najmanje 14 dana ili su u prethodnih 6 meseci preležali Covid.

2. Roditelji dece ili lica koja dovode ili odvode decu ukoliko spadaju u gore navedenu kategoriju ne moraju da nose masku, ali su u obavezi da pokažu dokaz o vakcinaciji ili prelezanom Covidu (prethodnih 6 meseci) licu na prijemu u vrtiću (ukoliko to ne žele u obavezi su da nose masku).

3. Upotreba maski na otvorenom prostoru nije neophodna, uz održavanje fizičke distance.

4. Prijem dece ostaje kao i do sada (dezinfekcija ruku i merenje temperature do 08:15).

5. Spajanje grupa (po dve grupe) je dozvoljeno samo tokom letnjeg perioda zbog korišćenja godisnjeg odmora dece i zaposlenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar