Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Sva tri kandidata koja su bila u užem izboru su bliski sadašnjoj vlasti, a novi patrijarh Porfirije i pre izbora je važio za jednog od glavnih kandidata, izjavio je za Nova. rs sociolog religije i profesor Univerziteta u Novom Sadu Slobodan Sadžakov. Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović ističe da da će jedno od prvih iskušenja patrijarha Porfirija biti izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

„Činjenica je da su sva tri kandidata koji su ušli u uži izbor bliski sadašnjoj vlasti i to je jasan i težak poraz ove druge struje unutar Crkve koju predvode vladike Grigorije i Joanikije“ ocenio je Sadžakov izbor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Porfirije je, prema njegovoj oceni, poznat kao duhovni sin vladike bačkog Irineja Bulovića, koji je, kako dodaje Sadžakov, „uvek bio blizak i sadašnjoj i prethodnoj vlasti“.

„Nema tu nekih naznaka velikih promena, verujem da će novi patrijarh voditi Crkvu u saradnji sa svojim duhovnim ocem Irinejem Bulovićem“ naglasio je Sadžakov.

„Jasno je da su i Irinej i Porfirije do sada bili među onim crkvenim velikodostojnicima koji su bili kooperativni kada je u pitanju sadašnja vlast i njena politika, posebno kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova, dok se to ne može reći za pokojnog mitropolita Amfilohija ili vladiku Grigorija“ istakao je Sadžakov.

„Prvo iskušenje biće izbor mitropolita crnogorsko-primorskog“

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović ocenio je za Nova.rs da su događaji koji su pratili izbor novog patrijarha „pokazali da postoje ozbiljna razmimoilaženja u crkvi“.

„Svedoci smo da je sukobe u episkopatu dobrano potpirivala i svetovna vlast preko bliskih tabloida“ ističe Čvorović.

On se, međutim, nada da izbor patrijarha neće biti izvor novih podela ili nejedinstva u Crkvi.

„Nema gubitnika ni pobednika. Izbor patrijarha ne može da se tumači kao parlamentarni izbori. U crkvi vlada sabornost i ne sme da bude ni opozicije ni pozicije“ naglašava.

On upozorava da je patrijarh samo prvi među jednakima i da on nema mnogo veća ovlašćenja ostalih vladika. Ističe takođe da, čak i ako je imao neke drugačije stavove dok je bio mitropolit, sada mora kao patrijarh da zastupa stavove većine.

Čovorović podseća da novi patrijarh Porfirije, do sada kao mitropolit, imao blage stavove, a nisu se jasno mogli čuti ni njegovi stavovi o nekim pitanjima, kao što je recimo crkveni raskol u Ukrajini.

„Međutim, on sada mora da manifestuje stav većina, posebno kada su pitanju neka krupni problemi, kao što je pitanje Kosova i Metohije. Verujem da će prvo iskušenje i ispit za novog patrijarha biti upravo redovni sabor SPC u maju na kom će se birati mitropolit crnogorsko-primorski. Jasno je da je stav većine da to mora da bude neko iz Crne Gore“ zaključuje Čvorović.

Za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Porfirije je i pre Sabora važio za ozbiljnog kandidata zbog svoje jake pozicije unutar Srpske pravoslavne crkve, ali i zbog neskrivene bliskosti sa aktuelnom vlašću i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare