Ana Brnabić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon obilaska nove sanitarne deponije “Vinča” i spalionice komunalnog otpada, na pitanja novinara odgovorali su premijerka Srbije Ana Brnabić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor kompanije “Beo čista energija” Vladimir Milovanović. Nakon završene konferencije pojedina pitanja, među kojima su i ko je odgovoran za požar u "Vinči" i kada će građani saznati kakve su otrove u toku dvonedeljnog požara udisali, ostala su bez odgovora.

Požar na deponiji “Vinča”, izbio  je 7. avgusta ove godine, a dim koji se dve nedelje oslobađao sa deponije, nadvijao se nad Beogradom više sedmica. Za to vreme su se, prema rečima stručnjaka, osim PM čestica, oslobađali i kancerogeni dioksini i furani koji se u Srbiji ne mere.

Kada će građani saznati kakve su sve otrove udisali dok je gorela “Vinča”?

Na ovo pitanje portala Nova.rs niko od prisutnih nije ponudio odgovor.

Novinar Euronewsa podsetio je na to da je premijerka Brnabić nakon požara u “Vinči” rekla da će biti izvršena analiza koja bi trebalo da pokaže do kolikog zagađenja okoline je došlo i pitao da li je ta analiza gotova.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U odgovoru na ovo pitanje Vesić je akcenat stavio na analizu zemljišta i počeo da skreće na drugu temu.

„Što se tiče te analize ona nije završena, ali ono što mogu da vam kažem je da se ispod te zemlje nalazi glina ispod koje je vrlo teško da pređu bilo kakve vode. Kada su gradili ovo mesto sedamdesetih, izabrali su mesto koje ima dosta gline“, rekao je Vesić ne pominjući zagađenje vazduha koje je u toku požara predstavljalo najveći problem.

Da li će u spalionici goreti ulja i gume?

Vladimir Milovanović, direktor “Beo čiste energije”, zajedničke firme konzorcijuma koji čine Suez, Itochu i Marguerite koji grade postrojenje za proizvodnju električne energije iz komunalnom otpada, rekao je da će u ovom postrojenju u Vinči sagorevati i otpad koji nije razvrstan.

“Moći će, zato je (elektrana, spalionica) i projektovana sa vrlo potvrđenom tehnologijom, sa reverznom Martinovom rešetkom, i opremljena sistemima za prečišćavanje otpadnih gasova koje će parametri emisija štetnih gasova svesti na nivo dozvoljen Direktivom Evropske unije iz 2019. godine”, rekao je Milovanović i dodao:

“Drugim rečima, otpad razvrstan i nerazvrstan (a naravno da grad radi na organizaciji primarne i sekundarne separacije otpada, ne zbog elektrane nego da bi se iskoristila što veća količina otpada u svrhu reciklaže), sve ostalo što se ne bude recikliralo dolaziće ovde i neće biti problematično da se sagoreva i neće doprinositi nikakvom novom zagađenju.”

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na pitanje Nova.rs da li će se tu spaljivati i gume i ulja nije direktno ogovorio. Naveo je samo da će emisije štetnih gasova nakon spaljivanja otpada biti u dozvoljenim granicama i da je dimnjak projektovan visine od 65 metara zbog ruže vetrova koja će “te male dozvoljene zagađujuće čestice odvoditi dalje u atmosferu i dalje u vetar”.

Od Milovanovića smo saznali i da će svi potencijalni štetni gasovi biti mereni u skladu sa standardima Evropske unije, ali nismo saznali, a pitali smo, ko će vršiti monitoring.

Ko je odgovoran za požar u Vinči?

Ovo pitanje postavili su novinari više redakcija.

Premijerka Brnabić navela je da se kao predsednica vlade nije bavila time ko je odgovoran i da je požar na deponiji u Vinči u nadležnosti lokalne samouprave.

Direktor preduzeća „Beo čista energija“ je zatim uzeo reč i istakao da još nema zaključaka policijske istrage, ali da postoje činjenice koje se tiču požara:

„Neposredno pre izbijanja požara naše obezbeđenje je identifikovalo dva lica koja su se neovlašćeno nalazila na deponiji. To je jedna činjenica. Druga je da je neposredno posle njihovog uočavanja izbio požar, treća činjenica je da je požar velikom brzinom zahvatio veliku površinu deponije šest do sedam hektara. Četvrta činjenica jeste ta da su u vreme i nedeljama pre izbijanja požara bile visoke temperature i da su takođe postojali preduslovi da dođe do samozapaljivanja otpada”, rekao je Milovanović dodao:

„Policija obavlja istragu i svi smo dali izjave. Nemamo zaključak te policijske istrage. Kada bude raspoloživ verovatno će i javnost saznati.“

Povezane vesti:

Zatim je izneo i, kako je rekao, lično mišljenje da je do požara došlo spontano.

Na pitanje Nova.rs da li je u vreme izbijanja požara njime upravljala “Beo čista energija“ odgovorio je odrično, objasnivši da se ova firma, čije je obezbeđenje tada bilo na deponiji, ponela samo kao dobar komšija.

“Dakle, pitanje odgovornosti. U periodu kad je izbio požar, 2. avgusta je ‘Beo čista energija’ počela da vrši usluge odlaganja otpada na novu sanitarnu deponiju. 17. avgusta smo dobili dozvolu da vršimo usluge odlaganja inertnog otpada. U tom međuvremenu desio se požar. Formalno i ugovorno, u tom trenutku je JKP Čistoća bilo nadležno za deponiju, ali imajući u vidu da smo mi već počeli aktivnosti, njih nije bilo tu. Mi smo kao ‘Beo čista energija’, ne rukovodeći se time čija je bila odgovornost angažovali sve resurse da se problem reši. Posle toga su priskočili u pomoć i Grad i Gradska čistoća. Mislim da je to najvažnije, a i po zakonu u Srbiji ako komšiji gori kuća mi treba da priskočimo u pomoć”, objasnio je Milovanović.

Milovanović je objasnio koji su sve radovi predviđeni na sanaciji stare deponije, ali nije odgovorio na pitanje kada će biti urađeno sve što je neophodno da bi se sprečili potencijalni budući požari.

BONUS VIDEO

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar