Milenko Jovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Bajke da je sve u redu i da zdravlje građana nije ugroženo nisu tačne. Mi ne znamo koliko je požar u Vinči ozbiljan i kakva je opasnost po Beograđane, jer se najopasnije čestice uopšte ne mere”, rekao je u razgovoru za Nova.rs ekološki aktivista i bivši načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine, Milenko Jovanović.

Komentarišući požar koji se prethodne večeri razbuktao na deponiji u Vinči, Jovanović je rekao da to što se nalazi na pomenutom prostoru nije deponija, već smetlište. Prema njegovim rečima, sve što se danas dogodilo u Beogradu nije iznenađujuće.

Pročitajte još...

“U pitanju je deponija koja ne ispunjava kriterijume koje nalaže struka. S obzirom na milione kubika, odnosno tona otpada i požare koji tinjaju na dubinama od nekoliko desetina metara, ovo što se desilo danas je za očekivati. Požari se dešavaju u celoj južnoj Evropi, ali nema svuda takvih problema u blizini grada i nema takvog nereagovanja institucija. Nije rešenje problema zatrpavanje vatre da se ona ne bi videla, već je potrebno znati šta se emituje iz tog dima i šta dolazi uz taj požar”, naglašava on.

Na pitanje našeg portala šta je sve sa sobom doneo požar iz Vinče, Jovanović odgovora da to sigurno nisu samo suspendovane čestice, PM10.

“Ono što se emituje, a što je veoma opasno, su furani dioksini o kojima niko ne progovora. O njima nema reči zato što se uopšte ni ne mere. Oni se ne mogu izmeriti klasičnim monitoringom, sve stanice koje postoje ne detektuju takve kancerogene supstance. Sad će neko reći da one uopšte ne postoje, ali to nije istina. Upravo te čestice najviše ugrožavaju zdravlje ljudi, a mi ne znamo koliko toga ima u vazduhu u Beogradu. Nažalost, košava nam je iz tog pravca dovela upravo visoke koncentracije zagađujućih materija”, naglašava naš sagovornik.

„Požar se samo zatrpava, a ispod ostaje eksplozivni metan“

Jovanović podseća da je pre nekoliko godina Gradski zavod za javno zdravlje imao ekotoksikološku jedinicu koja je bila sposobna da detektuje štetne supstance, ali da to sada ne postoji.

“Građanima neko bi trebalo da kaže da li je i u kojoj meri njihovo zdravlje ugroženo. Sam požar se neće proširiti na Beograd i dim nije ono što će ugroziti u zdravlje. Međutim, mi nemamo odgovor šta je u tom dimu. Suština je u neznanju, jer mi ne znamo šta gori i kakve su čestice emitovane, jer nisu merene one supstance koje su izuzetno toksične, a koje sigurno postoje na prostoru koji je zahvatio požar”, navodi on.

Jovanović smatra da je odgovornost za ovakvo stanje, pre svega, na rukovodstvu najvećeg grada u Srbiji.

Pročitajte još...

“Postoji institucija koja može da mere nivo zagađenosti, ali je niko nije angažovao – Gradski zavod za javno Zdravlje. To vam je kao kad nekog možete da lečite, ali ne želite to da činite”, rekao je on i dodaje da će slične situacije i ubuduće dešavati.

“Uz ovakav tretman životne sredine, ne postoji način da se objasni kako se to više neće dešavati. Ovo se nikako ne može rešiti, jer se kao rešenje predstavlja zatrpavanje požara, a ne sprečavanje uzroka i posledica. Naposletku će sve biti navodno sanirano, a u stvari će samo biti zatrpana deponija, bez da se eliminišu milioni kubika otpada, koji su aktivini više od deset godina, sa metanom koji je eksplozivan i lako se pali”, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO: Požar na deponiji u Vinči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar