Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U provom danu ove godine, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Novi Pazar i Valjevo osvanuli su u ljubičastom. To znači da je za stanovike ova dva grada najbolje da trenutno ne izlaze napolje jer je vazduh jako zagađen sitnim česticama opasnim po zdravlje. Vazduh je trenutno zagađen i u Užicu i Velikim Crljenima, dok je u ostalim delovima Srbije gde postoji dvadesetčetvoročasovni monitoring vazduh u najmanju ruku prihvatiljiv.

Novi Pazar trenutno je najzagađeniji grad u Srbiji, gde je nivo najsitnijih i najopasnijih, PM2.5, čestica čak 166 mikrometra po metru kubnom, što je trostruko više od dozvoljene satne gradnice.

Prekoračenje je vidno i kada su u pitanju malo krupnije, PM 10 čestice, čija je trenutna koncentracija 172 jedinice.

Povezane vesti:

Građani Novog Pazara su u Novu godinu ušli udišući jako zagađen vazduh, jer se u tom gradu ogroman nivo zagađenja konstantno beleži još od juče u 18 časova.

U ljubičastom se trenutno nalazi i Valjevo, gde je u poslednja dva sata vazduh okarakterisan kao zagađen, takođe zbog visoke koncentracije PM10 i PM2.5 čestica.

Iz istog razoga vazduh je ocenjen kao zagađen u Užicu i Velikim Crljenima.

Kako je ranije za Nova.rs objasnio prof. dr Ljubiša Ignjatović sa Fakulteta za fizičku hemiju oznake PM10 i PM2.5 znače da je reč o veoma sitnim česticama veličine 10 i 2.5 mikrometara, koje su jako opasne po zdravlje.

„Sve PM čestice jako negativno utiču na ljudsko zdravlje, pre svega na pluća. PM10 stižu do pluća, dok PM2.5 i sitnije ulaze i direktno u krvotok, zbog čega su još opasnije. Njihov sastav je takav da je stoprocentno štetan za organizam. PM čestice imaju svoje organske i neorganske supstance među kojima su i teški i toksični metali: arsen, živa, kadmijum, olovo, koji ulaze kao takvi u organizam”, objasnio je Ignjatović.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U srpskoj prestonici, većina mernih stanica beleži parametre koji pokazuju da je vazduh prihvatljiv, a merne stanice na Vračaru i u blizini KBC „Dragiša Mišović“ pokazuju da je vazduh trenutno odličan.

Vazduh je trenutno odličan i u Boru, gde je najčešći uzrok zagađenja sumpor-dioksid. Stanovnici ovog grada danas konačno mogu da udahnu, najverovatnije zahvaljući smanjenoj aktivnosti u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar