Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koncentracije sumpor-dioksida je već tri sta veća od pedsto, zbog čega bi po zakonu građani morali da budu upozoreni da ne izlaze napolje, kaže za Nova.rs Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole (BOŠ). U pitanju je gas koji je veoma toksičan za ljude prilikom udisanja i samo jedno izlaganje visokoj koncentraciji može ostaviti dugotrajne posledice poput astme, upozorava Srđan Kukolj iz organiziciji HEAL .

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da je u Boru, danas u 11 sati iznosila 849 mikrograma po metru kubnom, u 12 sati 686, u 13 sati 513, da bi u poselednjem prikazanom satu skočio na 632.

To je svakako više od propisanih 350, ali je, kako navodi Pantić i za alarmiranje građana:

„Ako su koncentracije sumpor-dioksida tri sta veće od pedsto, to je po zakonu za upozoravanje javnosti.“

Foto: print screen SEPA

Objašnjava da je upozorenje javnosti obaveza lokalne samouprave i da bi to mogli da urade na različite načine – putem sredstava javnog informisanja.

Povezane vesti:

„Zakon to predviđa jer je izlaganje tom gasu i kratkoročno opasno. Građani trenutno ne bi trebalo da izlaze napolje“, upozorava Pantić.

Podaseća da se, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, u toku prošle godine ista situacija u Boru desila čak 13 puta.

„To je grad koji ima ozbiljan, možda i najozbiljniji problem sa zagađenjem u Srbiji“, upozorava.

Napominje da je trenutno situacija sa za zagađenjem vazduha trenutno alarmantna u čitavoj Srbiji. Tako je zbog visokog nivoa PM čestica vazduh u Kosjeriću jako zagađen, dok je kao zagađen ocenjen vazduh u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pančevu, Užicu, Valjveu i Velikim Crljenima.

Sumpor-dioksid vrlo toksičan

Savetnik za zdravlje i energetiku za Balkan u organizaciji HEAL, Srđan Kukolj objašnjava za Nova.rs da je sumpor-dioksid (SO2) klasifikovan kao veoma toksičan za ljude prilikom udisanja.

Foto: N1

„Može da izazove jaku iritaciju nosa i grla i visoke koncentracije mogu prouzrokovati životno opasno nagomilavanje tečnosti u plućima“, kaže Kukolj.

Povezane vesti:

Simptomi prekomernog izlaganja ovom gasu su, kako kaže, kašalj, nedostatak daha, otežano disanje i stezanje u grudima.

„Istraživanja pokazuju da samo jedno izlaganje visokoj koncentraciji može izazvati dugotrajno stanje poput astme, kao i da pogorša stanje onih koji već imaju probleme sa disajnim organima“, upozorava.

Dodaje da je trenutno u Boru koncentracija ovog gasa dovoljno visoka da bi mogla da izazove sva pomenuta stanja.

Napominje da SO2 može da reaguje u atmosferi i formira takozvane sekundarne PM čestica, koje su opasne po zdvalje onih koji su im izloženi na duži period.

Beograd kao Mordor u magli i smogu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare