Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Kafileriji "Prekon" u Zrenjaninu, iz koje se godinama neprijatni miris širio ovim gradom i onemogćavao normalno funkcionisanje, zabranjen je rad na pet godina.

Ovu odluku juče je doneo Privredni sud u Zrenjaninu, koji je po treći put doneo presudu u korist građana, ali je konačna odluka i ovaj put na Apelacionom sudu.

„Ova treća presuda je nešto strožija i oštrija nego prethodne, što predstavlja krunu našeg delovanja i aktivizma. Ipak, treba biti umereno optimističan, jer su i sve prethodne presude poništavane i preinačavane na Apelacionom sudu. Sve dok fabrika ne radi, kao što se sada slučaj, i naše aktivnosti su ‘smirene’, ali svakako ćemo pratiti šta se dešava i reagovati čim bude bilo potrebno“, kaže Gojkan Stojinović, aktivista Udruženja građana „Stop kafileriji“, koje je mesecima organizovalo protestne vožnje i skupove kako bi skrenuli pažnju na ovaj ekološki problem u svom gradu.

Kako kaže, Privredni sud u Zrenjaninu je ovom presudom utvrdio da su u „Prekonu“ počinjena dva prestupa. Prvi se odnosi što tokom 2016. godine u kafileriji nisu ni izmerili emisije zagađujućih materija uz Kurmajerovog torna i kotla za sagorevanje.

Drugi prekršaj je u suprotnosti sa zakonom o zaštiti vazduha, koji se u Prekonu kršio skoro dve godine, toko kojih ovo preduzeće nisu preduzimali nikakve mere kojima bi smanjili neprijane mirise. Zrenjanicima je laknulo što je Privredni sud ponovo stao u korist svojih sugrađana, ali, kako kažu, gard ne spuštaju.

„Mi ovim nismo završili naš posao niti aktivizam.Već smo se uključili u druge ekološke projekte, kojih u Zrenjaninu, nažalost, ne nedostaje“, kaže Stojinović, podsećajući da se u ovom gradu gradi jedna od ekološki najupitnijih industrija, fabrika automobilskih guma iza koje stoji kineska kompanija Linglong, koja je praktično neprihvatljiva u celoj Evropi, sem u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar