Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Predstavnici udruženja "Stop kafileriji" predali su danas Gradskoj upravi Zrenjanina peticiju sa 12 hiljada potpisa kojom se traži trajno zatvaranje kafilerije Perkon, koja postoji u ovom gradu, rekao je za Nova.rs predstavnik tog udruženja Gojkan Stojinović.

Predavanju peticije prethodio je neformalni sastanak sa predstavnicima Gradske uprave, koji su aktivistima preneli da je inspekcija privremeno zatvorila kafileriju, kao i da podržavaju peticiju građana.

„U pitanju je bio neformalan sastanak, ali smo stekli pozitivan osećaj da bi ovaj problem mogao da se reši. Međutim, pošto nemamo  ništa potpisano niti imamo ikakve garancije ne verujemo dok se to ne desi“ ističe Stojinović.

Pošto je inspekcija privremeno zatvorila kafileriju, prema njegovim rečima, aktivisti udruženja „Stop kafileriji“ pratiće šta se dešava i alarmirati javnost ukoliko dođe do nekih promena.

Udruženje „Stop kafileriji“ tokom leta organizovalo je više protesta i skupljanje potpisa za peticiju „Da Zrenjanin diše“ kojom se od nadležnih zahteva da „hitno preduzmu sve potrebne mere iz svoje nadležnosti i zabrane rad preduzeću Prekon zbog nesnosnog smrada koji se širi iz njihove kafilerije“.

Organizovano je i više protestnih vožnji zbog smrada tokom kojih je kolona od više stotina vozila i motocikala, obilazila delove grada u kojima je problem smrada najizraženiji.

Pored zatvaranja kafilerije, aktivisti više različitih udruženja zahtevali su više puta rešavanje ključnih ekoloških problema u ovom gradu. Jedan je svakako višegodišnji problem „smrada iz česmi i slavina“, odnosno odgovornost zbog neispravnosti vode iz gradskog vodovoda i rasvetljavanje svih detalja propalog posla u vezi s postorojenjem za prečišćavanje vode.

Zrenjaninci traže i zabranu radova na izgradnji kineske fabrike automobilskih guma „Linglong“ jer se „izvode na osnovu protivzakonito dobijenih građevinskih dozvola, bez procene uticaja na životnu sredinu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar