Podgorica Crna Gora Montenegro prajd
Prajd u Podgorici Foto:SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Institut za evropske poslove poziva sudske organe da zaštite ranije odluke Ustavnog suda koji je u četiri navrata proglašavao odluke Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani parade neustavnim, navedeno je u saopštenju.

„Pozivamo sud da hitno i bez odlaganja poništi odluku MUP-a o zabrani Evroparade, a Vladu i policiju da obezbede da građani i građanke Srbije i njihovi gosti slobodno protestuju o zaštiti i unapređenju prava LGBT+ zajednice“, navedeno je u saopštenju.

Institut za evropske poslove smatra da je ovakva odluka MUP-a sramotna i protivustavna, a, kako se navodi, Srbija pod ovom političkom većinom srlja u autoritarno političko uređenje kojim upravljaju agresivne i nasilne ruske produžene ruke.

„Tužilaštvo i policija bi mogle da se pozabave licima i organizacijama koji u poslednjih nekoliko meseci raspiruju mržnju na osnovu seksualnog, rodnog i nacionalnog identiteta, prete nasiljem i organizuju događaje kojim se građani i građanke zastrašuju. U suprotnom, odlazak ljudi iz Srbije će se rapidno povećati, evropske integracije će potpuno zamreti, a Srbijom će zavladati bezvlašće, siromaštvo i vladavina jačeg. Još jednom, pozivamo sud da hitno i bez odlaganja poništi odluku MUP-a o zabrani Evroparade“, navedeno je u saopptenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare