Foto: Shutterstock/bibiphoto

Iako dve trećine studenata smatra da je zdrava ishrana veoma važna, ipak samo oko 45 odsto njih uzima tri obroka dnevno, dve trećine pije litar do dva litra vode dnevno, a manje od trećine redovno upražnjava sport ili fizičku aktivnost, pokazalo je istraživanje Galenike o svakodnevnim navikama i zdravim stilovima života studenata.

Istraživanje sprovedeno u julu ove godine, u kome je učestvovalo 1.000 studenata iz cele Srbije, uzrasta između 18 i 25 godina, je pokazalo i da 44,6 odsto studenata ne jede povrće svakog dana, a skoro polovina ne jede voće svakodnevno.

Skoro 16 odsto ispitanika se nalazi u tzv. krajnostima, pa ili uzimaju jedan ili dva obroka dnevno ili pak grickaju po ceo dan. Obe krajnosti su nešto prisutnije kod studentkinja nego kod studenata.

Kada je reč o unosu vode, čak osam od 10 anketiranih je reklo da pije manje od 2 litra vode dnevno, što se odnosi i na letnji period, a 4,4 odsto da pije manje od pola litra ili da uopšte ne pije vodu.

Studentkinje su brojnije u grupaciji onih koji dnevno piju više od litar i po vode. 70 odsto njih se izjasnilo da konzumira tri obroka dnevno, dve trećine da pije između litar i dva litra vode dnevno, a 30 odsto upražnjava sport ili fizičke aktivnosti 3-4 puta nedeljno.

Istraživanje je pokazalo da se više od polovine studenata ne bavi sportskim aktivnostima, da više od trećine svakodnevno konzumira cigarete dok petina posećuje kladionice.

Generalni direktor Galenika a.d Beograd, Ricardo Vian Marques, kaže da tokom studiranja, mladi imaju dosta obaveza, a malo vremena za sve što žele da postignu u toku dana, zbog čega su vrlo često izloženi stresu i nisu svesni opasnosti koja leži u neuravnoteženom načinu života.

„Međunarodna istraživanja pokazuju da je najveći broj oboljenja među mladima rezultat loših životnih navika, kao i nepostojanje svesti o značaju vođenja zdravog načina života, održavanja higijene i redovnih odlazaka na sistematske preglede. Već 75 godina smo čuvari zdravlja i želimo da naša kompanija doprinese podizanju svesti o važnosti građenja i negovanja zdravih navika mladih kao osnove za kvalitetan život, danas i u godinama koje slede“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar