Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je planirano da studenti u Beogradu koji čekaju rezultate budu izdvojeni u hostel studentskog doma Kralj Aleksandar, a da će kovid bolnica za studente biti Beogradska arena i da je cilj da studenti koji nisu zaraženi mogu da se školuju normalno.

On je novinarima, nakon obilaska rekonstruisane Osnovne škole „Duško Radović“ na Novom Beogradu, rekao da su po pitanju širenja koronavirusa najosetljiviji učenički i studentski domovi.

Kada je reč o školama, ministar je rekao da će se u školama izdvojiti neka učionica za đake kod kojih se pojave simptome, a da se odatle ide u kovid ambulante, a roditelje zamolio da decu u školu ne šalju ako su bolesna.

Šarčević je rekao da za decu nije predviđen PCR, već da je preporuka da se radi serološki test.

Govoreći o boravcima u školama za osnovce rekao je da nekoliko beogradskih škola ima muku da organizuje nastavu, ali da će biti senzibilni po pitanju boravaka i da je tu potrebno „fino štelovanje“, te da će prihvatati sugestije roditelja.

Šarčević je rekao da se dezinfekcija u školama neće raditi na svakih 30 minuta, jer za tim nema potrebe, a nema ni dovoljno ljudi, te da će ujutru čišćenje biti malo jače, kao i između smena i uveče, a tokom dana će se raditi higijena klupa.

On je istakao da se po pitanju širenja epidemije plaši samo „opuštanja“ i dodao da deca moraju da se opominju i da nastavnici više dežuraju, da se u školi govori o korona virusu i dodao da je data preporuka da se ekskurzijama u prvom polugodištu niko ne bavi.

Upitan o zahtevu studenata da se školarina smanji za 30 odsto, Šarčević je rekao da je tema smanjenja školarina i dalje na dnevnom redu i da treba da je reše Konferencija univerziteta i Studentska konferencija univerziteta (SKONUS), a da je Ministarstvo pozvano da bude medijator.

On je dodao da se sa rektorkom Ivankom Popović dogovorio da u petak sa studentima razgovaraju o tome.

Šarčević je rekao da je razgovarao i sa premijerkom Srbije o tome da se i studentima koji imaju manje od 48 ESPB poena (što je osnovni uslov za budžet) ipak dozvoli upisivanje na budžet.

Dodao je i da se mora uvažiti socijalni status studenata i ocenio da li je potrebno smanjenje školarine od 10, 20 ili 30 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar