Pulmolog o lečenju kod kuće: Zaboravi „zdravu ishranu“

Zdravlje 15. mar. 202013:41 > 13:50
Podeli:
Dr Srđan Lukić
Dr Srđan Lukić; Foto: Privatna arhiva

Pulmolog doktor Srđan Lukić iz Beograda, koji poslednjih meseci živi i radi u Sloveniji, na svojim društvenim mrežama je objasnio da će način lečenja za najveći deo onih koji obole od COVID-19 biti kućna izolacija, zbog čega je sa svojim pratiocima i javnošću podelio detaljna uputstva o tome kako treba tretirati ovu infekciju kod kuće.

„Kao i kod svake virusne infekcije i za lečenje COVID-19 najvažniji je imuni sistem. Zato je bitno ostaviti mu svu snagu na raspolaganje. Apsolutno mirovanje je najvažnije, a pored toga i adekvatna ishrana. Dijete ostavite za neko drugo vreme i zaboravite na ‘zdravu ishranu’. Da bi organizam funkcionisao, potrebna mu je energija odnosno ugljeni hidrati na prvom mestu, a onda i masti. Ne treba, naravno, zaboraviti ni proteine ali je važno da ne izbegavate ‘hranu koja goji’. Jer ona će održavati vaš imuni sistem i ceo organizam“, naglašava dr Lukić.

Pročitaj još:

On dalje savetuje da je potrebno unositi dosta tečnosti jer u infekcijama organizam lako dehidrira.

„Čajevi, supice, čorbice, sokovi, šta god. Ali ne i alkohol, jer alkohol pogoršava dehidrataciju. Naravno hronični srčani i bubrežni bolesnici moraju unos prilagoditi svojim hroničnim bolestima“, ističe on.

Na pitanje kako se odnositi prema temperaturi, kao jednom od glavnih simptoma oboljenja, dr Lukić upozorava da treba biti vrlo pažljiv.

„Povišena telesna temperatura je odbrambeni mehanizam koji imuni sistem koristi za borbu protiv virusa. I zato je greška obarati temperaturu ako je samo blago povišena jer tako pomažete virusu. Temperatura se obara tek kada značajno poraste jer tada ugrožava funkcionisanje organizma“, kaže doktor i podseća na raspravu koja se trenutno vodi na društvenim mrežama po pitanju upotrebe nekih lekova tokom COVID-19 infekcije.

„Za ACE inhibitore, koji se koriste u lečenju kardiovaskularnih bolesti, preporuka Evropskog udruženja kardiologa (ESC) je da se terapija (za sada) ne menja. Što se tiče široko popularnog Brufena (tj. ibuprofena), u Francuskoj su preporučili da se koriste drugi antipiretički/analgetski lekovi (paracetamol npr.) jer postoji sumnja da ibuprofen može da doprinese težoj kliničkoj formi infekcije“, tvrdi Lukić.

On posebno upozorava da se u situaciji pandemije moramo oslanjati isključivo na zvanične preporuke zvaničnih stručnih tela i organizacija, za šta je, kako kaže, najbolji pokazatelj ovo što se dešava oko ibuprofena.

„Francuski ministar zdravlja je ovo preporučio, a nemačko ministarstvo zdravlja ga je demantovalo. Lancet je pre 3 dana objavio članak u kojem pominju ibuprofen kao lek koji povećava broj ACE2 receptora u plućima na koje se vezuje SARS-CoV-2, što implicira da upotreba ibuprofena pospešuje virusnu infekciju. Ipak, jedan rad nije dovoljan da bi se donosili definitivni zaključci“, ističe Lukić.

Što se tiče medikamenata, dodaje on, za sada nema dokazanih lekova koji pomažu kod COVID-19. Neki lekovi su pokazali in vitro (van organizma) efikasnost protiv SARS-CoV-2 ali to ne znači da će delovati i in vivo. Ako dobijete antibiotik od lekara to je zbog prevencije bakterijske superinfekcije.

Pročitaj još:

Suplementi i vitami

„Što se tiče raznoraznih suplemenata, vitamina i slično, sve to najverovatnije već u dovoljnom nivou unosite hranom, tako da raznorazni imuno kompleksi neće mnogo pomoći (osim ako zbog nekog razloga nemate deficit nekog elementa) ali neće ni odmoći (osim manjka para u novčaniku). Bitno je da pratite svoje stanje, ako je moguće u telefonskom kontaktu sa lekarom. Kritični znaci i simptomi su pojava otežanog i ubrzanog disanja, pad arterijskog pritiska, vrtoglavice, omaglice, nesvestice, konfuzija, pojava cijanoze (plavkaste prebojenosti kože i sluzokoža). U slučaju pojave ovih znakova i simptoma potrebno je da se odmah javite u najbližu bolnicu jer će sigurno biti potrebna terapija kiseonikom, koju ne možete sprovesti u kućnim uslovima. Ovo ne znači da ćete sigurno završiti na respiratoru, ali je kućnom lečenju svakako kraj“, poručuje doktor Lukić, dodajući na kraju da bi u potpunosti trebalo izbegavati i duvanski dim, jer on oštećuje ćelije epitela disajnih puteva i alveola i tako pomaže virusima.