Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Studenti i generalno mladi ljudi, u prvobitnom "’Batutovom"’ planu imunizacije nisu bili u prioritetu za vakcinaciju, ali su kasnije sa zvaničnih konferencija Kriznog štaba, usledile optužbe na njihov račun da su najveći prenosioci virusa i da predstavljaju "’opasnost za bake i deke". Planovi vakcinacije menjali su se u hodu, a najnoviji je da studenti sada mogu da se vakcinišu i bez prijavljivanja na portal eUprava i da je poželjno da se vakcinišu u što većem broju. Međutim, izostao je očekivani odziv, a na društvenim mrežama studenti su okarakterisani kao antivakseri i samožive osobe koje ne vode računa o svojim bližnjima.

Od ponedeljka 22. marta u Srbiji je počela vakcinacija studenata, odnosno akademaca koji do sada nisu vakcinisani kao osobe sa hroničnim bolestima. Za vakcinaciju nije potrebna prijava preko eUprave, a za prvu dozu imunizacije, dovoljno je da se pojave u poliklinikama i domovima u kojima su organizovani puntovi za vakcinaciju.

Za studente Univerziteta u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu opredeljene su samo AstraZeneka vakcine, dok će studenti najvećeg Univerziteta u Beogradu moći da biraju jednu od četiri koje su dostupne za sve građane.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Međutim, ova vakcinacija nije naišla na adekvatan odziv mlađe populacije, pa se na društvenim društvenim otvorila polemika.

Nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić na tviteru je napisao da su studenti postali konzervativniji od svojih roditelja.

„Otkako je gavran pocrnio, nije se desilo da studenti budu konzervativniji od svojih matoraca. Eto, dođe i to vreme“, aludirao je Verbić na slab odziv, a na njegov tvit su se nadovezali i ostali korisnici ove društvene mreže, koji kroz odbijanje studenata da se vakciniču, opisuju sunovrat društva i cele generacije mladih naraštaja.

„Studenti su deca rođena od 1998, i mlađi, šta očekivati od takve dece? Roditelji iz sankcija, rata, bombardovanja i ‘tranzicije’, uopšte nije čudno što je stanje takvo kakvo je“, napisao je jedan korisnik.

Usledili su komentari koji studenstku nezainteresovanost za vakcinaciju, pripisuju okolnostima u kojima svi živimo.

„To je posledica organizovanog nerada sa njima poslednjih 15 godina“, „Deca odrasla na vrednostima 90-tih. Pogrešne vrednosti, pogrešno usmerenje. Šta će tek biti sa generacijom koja raste u ovo vreme, jeza me hvata kad pomislim. Moralne vrednosti su naš najveći gubitak, teško ćemo se oporaviti“.

Usledili su i ironični komentari, na račun budućnosti zemlje koja ima ovakve studente.

„Vlast koja ima ovakvu omladinu ne mora da brine za sopstvenu budućnost“. „Svuda u svetu univerzitet pravi studente koji su progresivni i revolucionarni, samo u Srbiji univerzitet pravi srednjevekovne „vitezove“, napisali su pojedini korisnici.

Neki su primetili da ništa nije slučajno i da su ovakve generacije „planski odgajane“, osvrćući se na reforme obrazovanja koje su sprovedene u prethodnoj deceniji.

„Ovo je skoro pa dno našeg postojanja. Bilo je pitanje dana kada ćemo se toliko raslojiti da će se krenuti i na studente. Nažalost plašim se da su sledeći srednjoškolci..“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare