Branko Ružic primio je vakcinu protiv korona virusa Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar Branko Ružić trebalo bi sutra da obiđe Studentsku polikliniku - jednu od institucija koje su prethodnoih dana u Beograd otvorile vrata za vakcinaciju studenata - ali moglo bi mu se lako desiti da ni tamo ni na drugim punktovima ne zatekne niti jednog studenta. Istraživali smo zbog čega je odziv mladih na poziv za imunizaciju toliko slab.

Pišu: Aleksandra Petrović i Ljubica Sokić

Ono što su reporteri Nova.rs još u ponedeljka zatekli u Studentskom gradu i Karaburmi (jednom od najvećih prestoničkih studentskih domova) – bilo je poražavajuće.

U Studenjaku tek desetak mladih iskoristilo je privilegiju da bez zakazivanj budu vakcinisani, na Karaburmi ni toliko. Prestonica u ovome, međutim, nije usamljena.

Kragujevac – podeljena mišljenja

Treći dan vakcinacije studenata bez prijavljivanja preko portala eUprava, u Kragujevcu protiče bez ijednog vakcinisanog akademca. Jedan od vodećih razloga, koji su studenti naveli u razgovoru za naš portal je taj što im je ponuđena samo AstraZeneka, a ima i onih sa stavom da se uopšte neće vakcinisati, bez obzira na proizvođača vakcine. Takođe, razlog za slab odziv leži i u činjenici da se određeni broj studenata već vakcinisao na punktovina za masovnu imunizaciju.

Studenti se za sada samo raspituju o vakcinaciji, ali nijedan nije došao u Studentsku polikliniku. U toj zdravstvenoj službi za naš portal kažu da ipak očekuju dolazak studenata, ali i vakcine drugih proizvođača

„Verujem da ćemo u narednom periodu dobiti i druge vakcine, pa shodno tome očekujemo i veći odziv. Za sada zovu telefonom, poneko i dođe, ali samo da se informišu. Mi smo prosledili poziv za vakcinaciju svima kojima je trebalo, studenti su obavešteni i nadam se da će uskoro početi da dolaze’’, kaže za Nova.rs dr Bisenija Radivojević, šef Odeljenja za zdravstvenu zaštitu studenata.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Studentske organizacije, preko društvenih mreža pozivaju svoje kolege na vakcinaciju, ali u razgovoru za naš portal navode, da je među mladima ipak slabo interesovanje.

Stefana Zečević student prodekan na PMF-u objašnjava da su studenti sa kojima je razgovarala skeptični u vezi sa vakcinacijom uopšte, a pogotovo zbog činjenice da je u Kragujevcu dostupna samo vakcina AstraZeneka.

„Upravo tu vakcinu povezuju sa mnogim nus pojavama i ja od kolega čujem komentare ‘zašto su baš tu vakcinu ponudili nama, kada je u nekim zemljama povlače’. Verovatno bi bio veći odziv, kada bismo imali veći izbor’’, rekla je Stefana za naš portal i dodala da se ona do sada nije vakcinisala i da je još uvek neodlučna.

„Trenutno nisam sigurna da li ću se vakcinisati, pogotovo što imamo samo jednu vakcinu u ponudi. Ne znam ni koja bi vakcina bila najbolji izbor, svesna sam da je vakcinacija generalno dobra stvar, verovatno ću se u nekom periodu kasnije i vakcinisati. Nadam se samo da ćemo dobiti mogućnost da biramo između više proizvođača’’, rekla je ona.

Foto: Privatna arhiva

Dok se zbog potpunog izostanka vakcinacije tokom prva tri dana, stiče utisak da studenti bojkotuju poziv nadležnih za imunizaciju i negoduju zbog Astra Zeneke, Stefan Makulović, student pete godine Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu je drugog mišljenja. Njegov izbor je upravo ta vakcina, a on se za imunizaciju prijavio preko portala eUprava i prvu dozu primio u februaru.

„Moj izbor je AstraZeneka“

„Kao budući zdravstveni radnik pratio sam sve informacije o svim vakcinama i izabrao sam AstraZeneku. To je vektorska vakcina sa adenovirusom koja daje dobar imunski odgovor. Nisam imao nikakve nedoumice u vezi sa tim što se u pojedinim zemljama povlači, jer je tu vakcinu odobrila Evropska agencija za lekove’’, pojasnio je Stefan i naveo da je prvog dana imao burnu reakciju na vakcinu koja se manifestovala kroz groznicu i povišenu temperaturu.

‘’To je bila apsolutno predviđena i očekivana reakcija. Laički rečeno, to je značilo da vakcina ’radi’, a sutradan sam se osećao kao da nije bilo ništa. Ja sam za to, da studentska populacija treba da se vakciniše i da se u javnosti poveća kampanja za vakcinaciju mladih ljudi’’ rekao je ovaj budući lekar.

Sudeći prema slabom odzivu studenata, spremnost mladih da se vakcinišu protiv koronavirusa, nije na zavidnom nivou, a to u razgovoru za Nova.rs potvrđuje i Predrag Arsenijević, apsolvent matematike na PMF-u Kragujevcu i predsednik Studentskog parlamenta na tom fakultetu. On iskreno kaže da je i sam jedan od onih koji smatraju da im nije potrebna vakcinacija.

Foto: Privatna arhiva

„Ne planiram da se vakcinišem i nema potrebe da bilo šta ubacujem u svoj organizam. Mislim da svaki organizam može da se izbori sa virusom ako je dovoljno zdrav i ako je imunitet dobar. Ja verujem da sam možda u jednom trenutku i preležao koronu pre oko devet meseci, jer mi je tada bilo loše. Nema potrebe da se sada vakcinišem’’ rekao je Predrag.

On je istakao i da je trenutno među studentima sa kojima je u kontaktu, raspoloženje takvo da ne žele da se vakcinišu, kao i da međusobno, kako je naglasio, „ne razgovaraju o vakcini’’.

Studenti medicine uglavnom vakcinisani

Na Fakultetu medicinskih nauka (FMN), odnos studenata prema vakcinaciji je drugačiji, saznaje naš portal. Većina budućih lekara prijavila se preko eUprave i već su vakcinisani na punktovima za masovnu imunizaciju, potvrdila je za Nova.rs Irena Ognjanovićs student prodekan na FMN.

„Mi smo imali brojna predavanja i vebinare o svim vakcinama, indikacijama i kontraindikacijama. Kao budući lekari, svesni smo da je vakcinacija bitna, pa smo ta predavanja pokazivali našim roditeljima i prijateljima. Imamo preko 1.000 studenata na fakultetu, sigurna sam da je njihovo mišljenje o vakcinama različito, tako da su se izjašnjavali i za različite vakcine. Verovatno je u Studentskoj poliklinici sada manji odziv, jer su se mnogi već vakcinisali’’ smatra ona.

Foto: Privatna arhiva

Vest da u Kragujevcu za dva dana nije vakcinisan nijedan student, odjjeknula je u srpskoj javnosti, a pojavile su se i informacije da studenti bojkotuju vakcinaciju. Međutim, u Studentskom parlamentu Univerziteta, koji je krovni za sve fakultete, navode da ‘’nema ni govora o bojkotu’’, već da su studenti kasno dobili informacije.

‘“Vakcinacija je organizovana u nedelju uveče za ponedeljak ujutru. Niko ne može da očekuje da istog dana dođu studenti da se vakcinišu. Mi smo tek u ponedeljak popodne imali sve potrebne informacije koje smo prosledili fakultetima’’, pojasnio je za naš portal Ognjen Obradović predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta.

On je dodao da Parlament podržava akciju, kao i da se zalažu da vakcina bude dostupna i u drugim gradovima u kojima su fakulteti Univerziteta u Kragujevcu.

Sa mišljenjem da vakcinacija ne može da dâ rezultate „preko noći’’, slaže se i direktor Studentskog centra, Mlađan Dimitrijević, koji rukovodi domovima za smeštaj studenata u Kragujevcu. On smatra da studentima treba ostaviti prostora da donesu takvu odluku.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

‘’Vakcinacija je dobrovoljna, možda studenti žele da istraže još nešto o vakcini ili da se konsultuju sa roditeljima. Mi ćemo ih u svakom slučaju animirati, ali napominjem da je reč o mladim, punoletnim ljudima koji sami donose svoje odluke. Ova vakcinacija bez prijavljivanja je dobar gest kojim je napravljena brža putanja da se vakcinišu i zato mislim da bi studenti trebalo da iskoriste ovu priliku’’, zaključio je Dimitrijević.

U kragujevačkoj službi za epidemiologiju, pojasnili su da su za studentsku popoulaciji iz Instituta ‘’Batut’’ dopremljene samo AstraZeneka vakcine, ali naglašavaju da ukoliko studenti žele da prime neku drugu, za to mogu da se prijave preko portala i sačekaju poziv za neki od punktova za masovnu imunizaciju.

Čačak – za sada bez uputstva

Još uvek nismo dobili nikakvo uputstvo od strane Ministarstva zdravlja kako će se obavljati vakcinacija studenata protiv koronavirusa u Čačku, izjavio je danas za Nova.rs direktor ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, dr Aksentije Tošić i dodao da smatra da će biti loš odziv.

„Čekamo obaveštenje od nadležnih, ali prema mojim saznanjima u Kragujevcu skoro da nema zainteresovanih pripadnika ove populacije za imunizaciju. Pretpostavljam da će tako biti i kod nas, ali videćemo kada otpočne taj postupak, pa ne mogu ništa sa sigurnošću da tvrdim“, naveo je on.

Da treba da stignu preporuke o vakcinaciji potvrdio nam je i direktor čačanskog Studentskog doma, Dragan Jovović i dodao da je dodatni problem što u gradu pored Morave nema studentska poliklinika.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Danas bi trebalo da dobijemo instrukcije pa zbog toga nismo ni počeli da pravimo spiskove. Kada nam stignu uputstva moraćemo da se organizujemo ili sa Domom zdravlja, ili sa Zavodom za javno zdravlje na koji način ćemo to sprovesti“, rekao je on za naš portal.

Upravnik ove ustanove, Zoran Radomirović kaže da ne očekuje veliki odziv pripadnika ove populacije za imunizaciju, imajući u vidu činjenicu da studenti nisu hteli ni da rade besplatne testove na početku epidemije kovida 19 koji su im bili obezbeđeni na fakultetima.Ne mora da znači da sam u pravu, ali pretpostavljam da će biti tako, ocenio je on za Nova.rs.

Inače, u Čačku postoje Agronomski i Fakultet tehničkih nauka koje pohađaju više od dve hiljade studenata. Obe visokoškolske ustanove su pod ingerencijom kragujevačkog univerziteta,

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar