Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za saobraćaj je blokiran deo Nemanjine ulice, od ugla sa Resavskom prema Slaviji, zbog protesta studenata okupljenih u inicijativi "Kreni, promeni" koji traže smanjenje školarina za 30 odsto i bolje uslove obrazovanja.

Studenti su se nešto posle podneva okupili ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Istakli su transparente „Obrazovanje vredi, a država štedi“, „Nećemo preko“, „Mi smo samo broj indeksa“, kao i veliki plakat „Ujedinjeni za obrazovanje“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je najavio jedan od organizatora protesta Nikola Arsenić, blokada će trajati oko sat vremena, a studenti će pokušati i da porazgovaraju i sa nekim od nadležnih iz Ministarstva prosvete.

Arsenić je istakao da Ministarstvo prosvete ne reaguje ni nakon 20.000 zahteva za smanjenje školarine, koje su upućene na najrazličitije načine, između ostalog i putem peticije.

Podseća na izjavu ministra Mladena Šarčevića da mejlovi u kojima su studenti istakli svoje zahteve nisu stigli do njega i tvrdi da je ministru i njegovom kabinetu oko 4.000 mejlova, a neki od njih su odštampani i izlepljeni po banderama nedaleko od zgrade Ministarstva.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mejlove su pisali studenti, ali i njihovi roditelji. U tim mejlovima objašnjavaju svoje teške materijalne situacije, zbog kojih im uz ovolike školarine, jedino preostaje da odustanu od studiranja.

Kao posebno zanimljivu, Arsenić je istakao činjenicu da je nakon Šarčevićeve izjave da nije dobio mejlove studenata, usledio poziv iz njegovog kabineta i molba da prekinu sa mejlovima, jer to otežava rad Ministarstva.

„Mi ne želimo da odemo iz Srbije“, poručio je Arsenić, inače student Pravnog fakulteta, „a oni nam ovakvim odnosom kupuju kartu u jednom pravcu“.

Arsenić ipak smatra da do sastanka sa Ministarstvom neće biti ništa, kao ni do sada.

Najavio je da će sledeće nedelje, ukoliko Ministarstvo ostane nemo na njihove zahteve, „otići kod jedinog studentu čiji će glas možda hteti da čuju, i pozvati predsednika Srbije na partiju basketa“.

Podsetimo, kako je Nova.rs već pisala, studenti su u nekoliko navrata već organizovali proteste zbog visokih školarina, sa zahtevom da se one smanje za 30 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare