Foto:privatna arhiva

Marku Marinkoviću, studentu Učiteljskog fakulteta u Beogradu, koji je tragično izgubio život na ekskurziji u Španiji 2018. godine, podignut je spomenik u Domu kulture Studentski grad, što je ujedno i prva skulptura u ovom kompleksu.

Studenjak ne zaboravlja Marka. Lik i delo mladića koji je svojim vedrim duhom ulepšavao svakodnevicu svojim kolegama, ovekovečen je skulpturom u obliku gitare, sa kojom je Marko bio nerazdvojan i po kojoj ga mnogi pamte.

„Studentski život je jedan relativno lagodan život. Većina obaveza koja se očekuje od studenta je da položi ispite. Sve ostalo može, a ne mora. Upravo se u toj činjenici dokazuje Markova ličnost i Markova priroda. On je izašao iz okvira komfora jednog prosečnog studenta. On ništa nije morao, on je hteo. Imao je i volje i snage i želje da pomogne kad je najteže, da učestvuje kad je najvažnije, da stvara i kada se to ne očekuje“, rekao je o Marku urednik Doma kulture Studentski grad Milan Đurđević.

Foto:privatna arhiva

Pored studentskih obaveza, Marko Marinković bio je poznat kao izuzetan tekstopisac, kompozitor, pevač… Svirao je i pevao u nekoliko bendova, a najveći trag ostavio kao pevač rok benda Drum, čiji su članovi na otkrivanju skulpture upriličili svirku Marku u čast.

„Za 10 godina provedenih na mestu urednika DKSG, odgovorno tvrdim da je Marko bio jedini student koji ju je doživeo kao svoju drugu kuću. Često je bio prisutan na različitim programima. Učestvovao je u nekoliko radionica. Sa svojim bendom više puta nastupao na klupicama. Kada je DKSG zapao u kriznu situaciju krajem 2017. godine, pod pretnjom da će biti ugašen kao pravno lice, kad je većina studenata okretala glavu i spuštala pogled na naše vapaje da nam pomognu, on je čvrsto stajao uz nas. I nije samo stajao, već je i podigao glas“, objašnjava urednik DKSG.

Foto:privatna arhiva

Markove studentske dane obeležila je između ostalog i pesma „Oda Studenjaku“, koja govori o životu studenata i koja je nastala, kako kaže Đurđević, u najtežim trenucima DKSG-a.

„Izvedena je više puta, a najvažnije izvođenje bilo je u najmračnijem trenutku po DKSG, na početku tribine „Zašto je obrazovanju potrebna kultura?“. Tim činom, bio je iskra koja je ostala da gori u ovim betonskim blokovima, onih studenata koji su nosili sve velike promene u ovom društvu u proteklim decenijama. Otuda i ova skulptura gitare. Ona predstavlja tu iskru njegove volje i njegovog glasa koja uprkos svemu nastavlja da sija na ovom mestu“, istakao je Đurđević.

Marko Marinković je rođen 10. maja 1994. godine u Čačku kao treće i najmlađe dete Dobrinke Marinković i muzičara Tomislava Marinkovića. Veći deo detinjstva i mladosti proveo je u selu Pilatovići, nedaleko od Požege. Osnovnu školu je pohađao u Požegi, gde upoznaje prijatelje sa kojima će kasnije osnovati muzičku grupu. Završio je društveno – jezički smer Gimnazije „Sveti Sava“ u Požegi (2013. godine) nakon čega se opredeljuje za studijski program za obrazovanje vaspitača i upisuje studije na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Foto:privatna arhiva

U veoma ranom periodu svog razvoja, pokazuje sklonost ka pisanju poezije i muzike. Кasnije nastavlja da neguje svoja interesovanja u različitim oblastima umetnosti i sporta, naročito košarke. Od rane mladosti svira gitaru i klavijature.

Tokom srednje škole kao član gimnazijskog hora i školskog benda, nastupa na svečanostima i mnogobrojnim školskim dešavanjima. U isto vreme posvećeno peva i u crkvenom horu.

Foto:privatna arhiva

Sa prijateljima iz srednje škole 2009. godine formira rok grupu Drum, kao pevač i frontmen, u kojoj započinje svoje muzičko stvaralaštvo kroz pisanje tekstova i komponovanje muzike. Sa bendom nastupa na koncertima i mnogim festivalima i takmičenjima, a studijski rad biva ovekovečen sa dva objavljena singla (Iznad neba (2014) i Život (2017)) i jednim albumom (Drum(2021)). Muzički stil grupe u više navrata opisivao je kao šumadijsko- vizantijski rokenrol.

Marko je tragično izgubio život 04. novembra 2018. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar