Grafika: Slađana Đermanović

Najavom vakcinacije pitanje koje se neprekidno postavlja u javnosti je da li postoje kategorije stanovništva koje možda ne bi trebalo da prime vakcinu protiv korona virusa. Da li osobe koje imaju autoimune bolesti mogu da prime vakcinu protiv koronavirusa? Da li mogu da se vakcinišu osobe sa smetnjama u razvoju, konkretno one koje imaju Daunov sindrom?

Na ova pitanja odgovara dr Emina Milošević, imunolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona potvrđuje da i osobe sa autoimunim bolestima i one sa Daunovim sindromom mogu da prime vakcinu.

 

 

Podseća da je jedina kontraindikacija alergija na PEG, jedan od sastojaka Fajzerove vakcine.

Ne preporučuje da osobe koje su nekad imale ozbiljne alergijske reakcije prime vakcinu.

„PEG je sastojak lekova, krema, paste za zube, sladoleda i druge kozmetike i hrane koju koristimo.Takođe, među preko 44.000 učesnika 3. faze ispitivanja nije bilo trudnica i mlađih od 16 godina. Zato se njima ni ne daje, iako sam sastav vakcine i imuski odgovor koji treba da indukuje ni za jednu uzrasnu grupu i fiziološko stanje ne nosi rizik“ objašnjava.

Govoreći o samoj vakcini, doktorka Milošević navodi da “RNK kao princip delovanja ove vakcine podrazumeva dopremanje informacije za sintezu S-proteina virusa našim ćelijama, onog koji koronavirusima daje izgled krune i na koji mi pravimo zaštitna antitela i u  kovid -19”.

Ističe da ne postoji mogućnost nastanka virusa u organizmu nakon vakcinacije, jer RNK za sintezu S-proteina se razgrađuje u našim ćelijama u roku od nekoliko dana do sastojaka koji ćeliji nisu strani – gradivni elementi koji čine ovu RNK su istovetni našim i ćelija će ih iskoristiti za svoje potrebe.

„S obzirom da se celokupni sadržaj vakcine prakrtično razgradi u roku od nekoliko dana, ne znam šta bi moglo da izazove dugoročne posledice. Vakcina ne sadrži soli metala, konzervanse, adjuvanse. Sadrži RNK za sintezu jednog proteina virusa, masti kakve se nalaze u našem organizmu ( holesterol npr.), kuhinjsku so, šećer i dodatne soli koje odrzavaju pH u rastvoru (iste one koje imamo u našem organizmu u te svrhe). Jedini sastojak vakcine kojeg inače nema u našem organizmu je PEG“ naglašava.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram