Grafika: Slađana Đermanović

Da li je i koliko korona opasna za one koji imaju astmu i koliko može da poveća rizik da se zarazite, jedno je od prvih pitanja koje su čitaoci poslali lekarima koji odgovaraju u novoj rubrici "Struka protiv korone" na portalu Nova.rs. Pulmolog dr Dejan Žujović, koji je i sam preležao kovid, a svakodnevno radi u crvenoj zoni Zavoda za plućne bolesti, odgovara na pitanje našeg čitaoca.

Na ovo pitanje odgovara Dejan Žujović, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Pitanje čitaoca portala Nova.rs:

„Koliko je koronavirus opasan za osobe koje imaju astmu? U pitanju je blazi oblik astme u vidu suvog kašlja, a pri tom je na svakom pregledu dobra spirometrija.“

Pulmolog dr Dejan Žujović:

„Astma ne mora da Vas brine i da Vas smešta u rizičnu grupu pacijenata. Od najveće je važnosti da redovno koristite svoju inhalacionu terapiju i da je astma pod kontrolom. U toj situaciji vi niste pod većim rizikom od svog prijatelja koji ne boluje od astme.

dr Dejan Žujović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Takođe, ukoliko se zarazite, obavezno nastavite sa svojom inhalacionom terapijom. Suv kašalj se javlja kod oba oboljenja, a razlika je u tome što će Vas astma buditi pred zoru sa suvim, neproduktivnim kašljom. Zadržite sve zdrave navike koje ste imali kao astmatičar. Šetajte, ukoliko vazduh nije zagađen, bavite se sportom, hranite pravilno.

Pobedićemo mi ovo, nema drugih opcija. Zdravi u glavi i čista srca. Srećno!“

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran RadovanovićRadmilo PetrovićIvana ProkićPredrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, neurolog Anđela Gavrilović, anesteziolog Rade Panić, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar