Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida apelovali su na građane da poštuju epidemiološke mere jer je situacija vrlo ozbiljna, slično kao u junu. 

„Važno je da građani budu svesni da je situacija slična kao i u junu, a to se ne komunicira na dobar način u javnosti. Primetili smo da građani ne nose maske i moramo da reagujemo“ rekao doktor Miloš Bojović.

On je pozvao građane da, u određenim situacijama, nose maske i na otvorenom.

„Nosite maske u zatvorenim prostoru, nekad i na otvorenom gde nema distance. Izbegavajte skupove i ne organizujte slavlja“ poručio dr Bojović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Epidemiolog dr Ivana Prokić istakla je zahtev da se formira Komisija za zarazne bolesti koja bi rukovodila epidemijom.

Ključna je, kako navodi – stvarna stvarna istina o brojkama.

„Jer, bez toga ne može da se zna stvarna epidemiološka situacija, i bez toga ne mogu da se donesu prave mere“ , istakla je dr Ivana Prokić.

„Srbija da se prilagodi svetskim protokolima“

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida predstavilo je danas dokument svoje epidemiološke grupe sa nizom predloga za borbu protiv epidemije koronavirusa u Srbiji.

Koordinatorka epidemiološkog tima dr Ivana Prokić iznela je predlog da se na uslove Srbije prilagode svetski protokoli i sprovede edukacija lekara i građana o koronavirusu.

Kako je istakla, potrebno je i da se otpočne sa sakupljanjem i analizom podataka epidemioloških parametara koji se sada ne prate u Srbiji.

U dokumentu udruženja stoji i da je potrebno pratiti testiranje na koronavirus, pratiti kontakte zaraženih osoba i dizajnirati baze podataka.

Udruženje se, prema rečima dr Prokić, zalaže i za formiranje komisije za zdravstvene bolesti.

Govoreći o eventualnom zatvaranju škola u slučaju povećanja broja obolelih, Prokić je ocenila da je za to potrebno imati tačne epidemiološke podatke, dodavši da su jedno zvanični brojevi, a drugo šta su realni, koji se odnose i na asimptomatske slučajeve.

Najveći broj asimptomatskih slučajeva čine deca, koja ređe oboljevaju ali su prenosioci, rekla je Prokić i ponovila da je ključno sagledati realnu epidemiološku situaciju.

Dokument s predlozima udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“ je dostavljen Ministarstvu zdravlja, ali predstavnici tog udruženja kažu da ne očekuju odgovor jer je „sve bačeno na politički teren“.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da dokumentom upućenim Ministarstvu zdravlja udruženje ne kontrira Kriznom štabu, već želi da pokaže da se moraju znati tačne informacije, da bi se donosile odgovarajuće odluke.

Važna je iskrenost Kriznog štaba, ocenio je on i naveo da ako se postavi broj od 500 obolelih, pa ako je 450 u Vranju, zašto bi se zatvarale škole u Subotici ili Kikindi.

Advokat Nenad Vojnović rekao je da se Grupi za zaštitu lekara posle sastanka u Ministarstvu zdravlja javlja manji broj lekara koje trpe pritiske i zastrašivanja, ali to ne znači da je problem rešen.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare