Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U iščekivanju dolaska vakcine protiv koronavirusa građane muči hiljade pitanja u vezi sa vakcinacijom. Za sada se zna da, bar u prvom periodu, deca ne bi trebalo da budu vakcinisana jer vakcina nije testirana na mlađima od 16. godina. Međutim, mnogo je pitanja o tome ko će prvo biti vakcinisan, ko uopšte može biti vakcinsan, kao i koje su to kategorije koje možda ne bi trebalo da budu vakcinisane.

Na ovo pitanje odgovara prof. dr Nada Kuljić Kapulica, mikrobiolog-virusolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Svaka zemlja, prema njenim rečima, sama mora da donose svoj plan vakcinacije kada nabavi vakcinu.

 

„Država taj plan donosi na osnovu količine vakcina koje su najbavljene, ali i na osnovu podataka o samoj vakcini koje dobije od proizvođača. Proizvođač od koga se uzima vakcina daje tačna upustva koje osobe ne mogu da se vakcinišu ukoliko imaju alergijske reakcije na kompomente vakcine. Za sada znamo da vakcinama, koje su trenutno u pripremi, ne treba da se vakcinišu deca, jer nisu testirane na mlađima od 16 godina“ objašnjava.

Daje primer vakcine protiv sezonskog gripa, kojom ne mogu da se, recimo, vakcinišu osobe alergične na jaja, što je navedeno u upustvu koje je došlo uz tu vakcinu, jer su jedna od njenih komponenti i jaja.

Sem podataka o deci, ističe da nema detaljnih podataka o uticaju vakcina, koje se trenutno u svetu pripremaju, na druge grupe stanovništva i upozorava da se tu ne treba voditi spekulacijama, već je važno da imamo detaljna podatke za svaku vakcinu kako utiče na koju kategoriju stanovništva.

„Vakicna je super sredstvo, ali samo jedno sredstvo u borbi protiv virusa. Epidemiolozi treba da kažu koje su to grupe koje treba prvo da se vakcinušu, koje kasnije, a koje ne bi trebalo uopšte da se vakcinušu. To kod nas još uvek nije iskristalisano“ navodi.

Komentarišući koje bi to grupe stanovništva mogle da budu prioritetne za vakcinisanje, pošto su recimo u Velikoj Britaniji vakcinisani najstariji, a kod nas se recimo najavljuje da će jedni od prioriteta biti vojska i policija, profesorka Kuljić Kapulica se zalaže da se prioriteti određuju u odnosu na više kriterijuma.

„Prioritet bi trebalo da budu oni koji su najosetljiviji, kao što je starija populacija,  ali i ljudi koji su zbog svog posla izloženi većem broju neizbežnih kontakata, pa s obzirom na to mogu da se lakše zaraze. Važno je da država nađe balans između ta dva kriterijuma“ zaključuje Kuljić Kapulica.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar