Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Deca u manjoj meri oboljevaju od kovida 19. Ako se to desi možda najlčešće imaju blage simptome. Međutim, javnost u regionu je nedavno uznemirila priča jedne majke iz Zagreba, čije je dete posle preležanog kovida doživelo niz komplikacija, da bi lekari na kraju konstatovali da boluje pedijatrijskog inflamatornog multi-sistemskog sindroma. Kakva je to bolest, koliko često se javlja kod dece i kako prepoznati na vreme njene simptome?

Na ovo pitanje odgovara dr Ljiljana Lukić, pedijatar i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona navodi da je u pitanju akutna bolest koja se kod dece javlja kao komplikacija preležanog covid-19.

„Simptomi liče na Kawasakijevu bolest i inflamatorni šok. Odlikuje se sistemskim vaskulitisom, (upala arterija), visokom temperatutom, od 38 C do 40 C, osipom po telu, osipom po sluzokoži usta i ždrela, crvenilom konjuktiva, otokom kapaka, uvećanjem limfnih žlezda, zatim stomačnim tegobama“ objašnjava.

Prema njenim rečima, mogući su bolovi u stomaku, povraćanje, retke stolice, kao i retko respiratorni simptomi poput kašlja i bola u grlu.

„Takođe, može da se javi upala srčanog mišića, poremećaj srčanog ritma, izliv u plućnoj maramici i srčanoj kesi. Opšte stanje dece je vrlo ozbiljno, odmah se treba javiti pedijatru i obavezna je hospitalizacija“ upozorava.

Najčešće oboljevaju deca u pubertetu, od 12-18 godina, koja su imala blag oblik kovida 19, ali ima i mlađih.

„Učestalost obolevanja kod nas, za sada, nemamo. Do novembra su se javljali pojedinačni slučajevi, ali u ovom piku sve ih je više. Uzrok se ne zna, te ne znamo ni kako ga preduprediti“ navodi.

Leči se, kako navodi, isključivo bolnički u jedinici intenzivne nege i to imunoglobulinima, korstikosteroidima, antibioticima, a potrebna je i podrška kiseonikom.

„Sva deca, obolela kod nas od ovog sindoroma, za sada su se uspešno oporavila“ zaključuje doktorka Lukić.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana JovanovićSrđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare