Autor: Slađana Đermanović

Pored epidemije koronavirusa tokom prošle godine, zagađenje vazduha je bilo još jedna tema koja je u zdravstvenom smislu zabrinjavala građane Srbije. Na posledice zagađenja vazduha po zdravlje ljudi stručnjaci upozoravaju već godinama, a činjenica da koronavirus pogađa respiratorne organe dovela je u vezu ova dva problema. Da li i u kojoj meri zagađenost vazduha može da utiče za zdravlje zaraženih koronavirusom?

Na ovo pitanje je odgovarala prof. dr Dragana Jovanović, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona podseća da zagađenje vazduha značajno utiče na oboljenja kardiovaskularnog sistema i na razvoj neuroloških poremećaja, ali da je uticaj zagađivača vazduha na zdravlje najviše uočljiv upravo kad su u pitanju disajni organi.

 

 

Kovid 19 se, prema njenim rečima, upravo najviše vezuje za receptore u ćelijama pluća, kao i ćelijama krvnih sudova, pa je imunitet osobe jedan od odlučujućih činioca da li će u pitanju biti lakši ili teži oblik infekcije.

„Posebno veliki rizik jeste kod osoba koji imaju već neko respiratorno ili kardiovaskularno, dijabetes, ili su gojazni, ili stariji. Ta dva odlučujuća momenta, imunitet osobe (i lokalni u disajnim organima i celokupni), i prethodno postojeća oboljenja – i to upravo ona  na koje aerozagađenje ima veliki uticaj (respiratorna, kardiovaskularna, dijabetes), jesu od veoma značajnog, gotovo presudnog uticaja kakva će biti težina oboljenja izazvanog kovid-19 virusom“ naglašava.

U skladu sa tim, pluća osoba koja su izložene aerozagađenju čine te osobe rizičnim grupama i za bakterijske i za virusne infekcije jer se narušava za čoveka veoma bitan lokalni imunitet donjih disajnih puteva i pluća.

„Zbog te narušene lokalne imunske barijere u plućima, osobe izložene aerozagađenju kakvo je često u našoj sredini, imaju značajno veće šanse da obole od kovid-19 kao virusne infekcije, a što je još važnije iz istih razloga veća je verovatnoća da se razviju teži klinički oblici kovid 19, koji mogu da dovedu do smrtnih ishoda“ upozorava.

Doktorka Jovanović napominje još jedan dodatni tehnički aspekt koji doprinosi takođe većoj verovatnoći oboljevanja od kovid-19.

Naime, u našoj sredini postoje i zagađenja sumpor-dioksidom i azot-oksidom koji sa vodom čine jaka kisela jedinjenja.

„Kada je vlažno vreme, iako se nose maske napolju zbog te vlage pune ovih jedinjenja, suze oči i curi nos, pa se maske ovlaže i samim tim manje štite od korona virusa, što naročito dolazi do izražaja ukoliko ste u prisustvu osobe koja je pozitivna na kovid. Na taj način aerozagađenja mogu uticati  na brže širenje zaraze“ dodaje doktorka Jovanović.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić,  infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar