Autor: Slađana Đermanović

Osobe koje su preležale kovid 19 uz upalu pluća često se žale da im je posle oporavka dugo vremena osećaju zamora i jedno od pitanja koje se postavlja je kako oporaviti pluća. "Šta je najbolje da se radi da se pluća vrate u normalu? Negde sam pročitao da se kao jedna od vežbi preporučuje duvanje u balon. Da li to ima efekta? Da li postoje neke druge vežbe za jačanje pluća?" pitanje je jednog čitaoca portala Nova.rs

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Podseća da funkcija pluća zavisi od mnogo faktora, počevši od „respiratornog centra u produženoj moždini, preko perifernog nervnog sistema koji inerviše pluća i disajne mišiće, zatim muskuloskeletne strukture grudnog koša, pa strukture i funkcije disajnih puteva i na kraju stanja samog plućnog tkiva“.

 

 

„Razne bolesti dovode do oštećenja funkcije pluća na ovim nivoima, i neka od njih su podložna rehabilitaciji, kao na primer disajni mišići, dok neka nisu, na primer nervni sistem“objašnjava.

Nakon blagih formi kovida, prema njegovim rečima, ne dolazi do oštećenja bilokojih od pomenutih faktora i tu nema potrebe za bilo kakvim posebnim vežbama disanja.

„Nakon formi bolesti koje u osnovi imaju upalu pluća tu nakon lečenja može ostati zahvaćenost plućnog tkiva i sporo povlačenje tih promena. U tom slučaju će razmena gasova biti kompromitovana što može reaktivno da dovede do ubrzanog i dubljeg disanja, posebno prilikom napora, kako bi se kompenzovala ta smanjena razmena gasova“ objašnjava.

Na žalost, kako ističe, ne postoje vežbe „kojima bi mogla da se poboljša funkcija na nivou plućnog tkiva već se mora sačekati da se promene povuku kako bi se normalizovala gasna razmena“.

„Tokom perioda tog oporavka usled učestalog intenzivnog disanja može doći do zamaranja disajne muskulature. U tom slučaju mogu da pomognu vežbe disanja koje optimizuju funkciju pomenutih disajnih mišića i smanjuju njihovo opterećenje“ ističe.

Ukoliko je, kako ističe, klinička slika bila teža i zbog nje je pacijent bio na nekom od modaliteta mehaničke ventilacije, može se očekivati da je došlo do atrofije i slabljenja funkcije disajnih mišića.

„Tu u procesu rehabilitacije mogu da pomognu razna pomagala koja sva funkcionišu po principu balona iz pitanja – prave otpor pri izdisaju i tako stimulišu disajne mišiće na rad, i povratak mišićne mase i funkcije“ ističe dr Lukić.

Međutim, kako dodaje, sva ta pomagala „koja funkcionišu pri izdisaju uglavnom rehabilituju ekspiratorne mišiće koji su za proces disanja manje važni od inspiratornih, tako da pored duvanja u balon, ili neki ciljano napravljen aparat za tu svrhu, treba obavezno dodati vežbe disanja koje pomažu i inspiratornim mišićima da se vrate u svoju normalnu funkciju“.

Kod ovih pacijenata je, prema njegovim rečima, očekivano da je ceo organizam nakon lečenja ispao iz „kondicije“ i tu pored „rehabilitacije disanja treba odraditi i lokomotornu rehabilitaciju“.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar