Autor: Slađana Đermanović

U javnosti se ovih dana pominje mogućnost popuštanja dela epidemioloških mera koje se odnose na rad neprehrambenih prodavnica i tržnih centara, odnosno da bi ti objekti mogli da budu otvoreni ovog vikenda. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, dosadašnja iskustva sa koronavirusom i poštovanjem mera do sada, da li je vreme da se dozvoli rad ovih objekata subotom i nedeljom?

Na ovo pitanje odgovara dr Predrag Đurić, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On podseća da „uvođenje svake mere ili ‘paketa’ mera mora da bude praćeno jasno definisanim ciljevima tih mera, kao i odgovarajućim kvantitativnim indikatorima, koji će služiti za procenu uspešnosti mera“.

„Recimo, da li je cilj mere ili mera da se poveća broj testova, da se smanji procenat pozitivnih rezultata, da se smanji broj hospitalizacija i bolesnika na respiratoru, da se nekovid pacijentima omogući nesmetano lečenje..Onda kada se postavljeni ciljevi dosegnu, može se razmišljati o postepenom popuštanju mera, uz dalje pažljivo praćenje indikatora i eventualno vraćanje mera, ukoliko brojevi ponovo krenu da rastu“ naglašava Đurić.

On, međutim, podseća da nije sasvim jasno koji su ciljevi postavljeni kada su u pitanju spomenute mere u Srbiji.

„Spominjano ‘zaravnjivanje’ krive daleko je od dovoljnog i poželjnog. S obzirom da se broj hospitalizovanih usled kovida 19 u Srbiji i broj bolesnika na respiratoru u Srbiji ne smanjuju, a da postoji visok rizik da će narednih dana i nedelja, usled očekivanih prazničnih okupljanja u zatvorenom prostoru, i rizik za prenos infekcije biti veći, ne deluje logično da se postojeće, ionako blage mere, i dalje ublaže“ ističe.

Naprotiv, on upozorava da bi trebalo razmišljati „o potpunom zatvaranju neesencijalnih privrednih i drugih objekata tokom nekoliko nedelja, uz finansijsku kompenzaciju najugroženijih kroz fond solidarnosti najbogatijih, dalje ograničenje svih oblika okupljanja i insistiranje da se svi predstojeći praznici provedu u krugu najuže porodice, uz primenu ličnih mera zaštite“.

Za Đurića je i dalje deluje neverovatno „da na ulicama gledamo redove ispred šaltera državnih službi i nepostojanje nikakve distance ispred objekata brze hrane, da i dalje viđamo državne i crkvene službenike bez maski i bez održavanja rastojanja“.

„Dakle, pre ublažavanja mera trebalo bi razmisliti zašto i one najjednostavnije se ne poštuju od onih koji bi trebali da daju primer građanima“ zaključuje Đurić.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran RadovanovićRadmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana JovanovićSrđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare