Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U prvi razred svake godine veći broj učenika krene sa nekompletnim sistematskim pregledom, kao i nepotpunom vakcinacijom, a u Novom Pazaru, pred ovaj 1. septembar, čak 250 mališana nije na vreme otišlo kod lekara kako bi regularno dobilo potvrdu za upis u školu. Ovaj grad prednjači, ali svakako nije jedini i ova brojka, kada saberemo celu Srbiju, svakako izbosi nekoliko stotina. Najčešće zbog roditelja koji su antivakcinalno nastrojeni, kažu lekari i direktori škola, ali i usled akutne bolesti deteta ili preseljenja iz inostranstva, kasni se sa vakcinama obaveznim za upis u prvi razred. Pedijatri, međutim ističu, da u izuzetnim slučajevima prvaci mogu obaviti sistematski pregled i primiti vakcine i u toku prvog polugodišta, kako bi se ostvario kolektivni imunitet.

Sistematski pregledi, koji su obavezni za svako dete pred upis u školu, obavljali su se u pedijatrijskim službama domova zdravlja tokom dva i po meseca, ali ni ovaj period, za pojedine roditelje, očigledno, nije bio dovoljan. Kako bi se procenilo zdravstveno stanje i zrelost budućeg prvaka, on mora otići na pregled otorinolaringologa, oftalmologa, stomatologa, fizijatra i logopeda, mora da uradi laboratorijske analize krvi i urina, a na kraju i da bude kompletno vakcinisan.

Foto: Shutterstock

Prema Pravilniku za upis u prvi razred osnovne škole, potrebno je da deca, sa punih šest godina, prime obavezne vakcine, buster doze, protiv: difterije, tetanusa, poliomijelitisa (dečje paralize), malih boginja, zaušaka i rubeole (DT, OPV, MMR). Međutim, iz više razloga, među kojima su najčešći iznenadna bolest deteta, privremeno preseljenje u inostranstvo, ali i neodgovornost roditelja, zanemarivanje obaveza, kao i propagiranje antivakcinalnih stavova, dovode do toga da prvaci krenu u školu bez primljenih obaveznih vakcina.

Vakcinacija dece Danska
Vakcinacija dece Foto:EPA-EFE/Claus Bech

“Sistematski pregled sa vakcinacijom pre upisa u prvi razred sada ide automatski, tačnije radi se elektronski upis. Sva dokumenta stižu školama elektronskim putem, ali tek nakon što dete primi poslednju vakcinu. Tačno znamo kada lekar unese podatke o učeniku, kod kojeg je završen kompletan sistematski pregled i da je dete sposobno i spremno za upis u školu. Problemi se povremeno javljaju kod onih koji lekarsko uverenje dobijaju kod privatnog lekara, ali sve ostalo, što ide kroz državne zdravstvene ustanove, dobijemo elektronski i tu nema greške. Naravno, dodatni prolem je nebriga pojedinih roditelja, ali i neodgovornost onih koji su antivakcinalno nastrojeni i kojima i dalje smeta MMR vakcina. Ti ljudi ne mogu da shvate da deca primaju ove iste vacine već godinama, da im neće naškoditi i da su neophodne zbog kolektivnog imuniteta. Važne su za zdravlje njihovog deteta, ali i svih ostalih učenika. Sa takvim ponašanjem prave problem školi, pedijatrima, a pre svega sopstvenom detetu”, kaže za Nova.rs Milan Bajić, direktor Osnovne škole “Josif Pančić” na Banovom brdu.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pojedini učenici tek 15 dana po početku nastave prime sve vakcine.

Pročitajte još:

“Dešavalo se da dođe do odlaganja vakcinacije i do 15 dana, ali to je u slučajevima kada je dete bolesno, pa ne sme da se vakciniše zbog kontraindikacija. To su opravdani razlozi, koji ne važe za zdravu nevakcinisanu decu. Učenik recimo krene u školu, a ukoliko nije primio, iz opravdanih razloga vakcinu, primiće je tokom prvog polugodišta. Sistem sada funkcioniše tako da dobijamo zdravstveni karton tek pošto svi pregledi i vakcinacija budu gotovi. Do sada smo imali samo sporadično učenike, po jednog u generaciji, koji nisu primili vakcine samo iz antivakcinalnih razloga roditelja, ali na kraju i ta deca ipak budu vakcinisana, jer je to obaveza za pohađanje škole”, naglašava Bajić.

Vakcinacija dece vakcina
Vakcinacija dece Foto:Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Nikad nije kasno za sistematski i vakcinu.

“Prvaci mogu da prime vakcinu i nakon što počne nastava u školama, ukoliko nisu prethodno kompletno vakcinisani iz bilo kog razloga. Najčešće imamo decu romske nacionalnosti koja nisu na vreme primila sve vakcine i obavila kompletan sistematski pregled, kao i onu koja su bila u inostranstvu, pa su se vratila u Srbiju da ovde nastave školovanje, ali nisu primila neku od vakcina. Prvaci mogu biti vakcinisani i kad počne nastava, u toku prvog polugodišta, ukoliko to, iz nekog razloga, nisu obavili na vreme. Važno je da se vakcinišu i zaštite. To je obaveza zbog postizanja kolektivnog imuniteta”, objašnjava za Nova.rs dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici.

Kako bi izašli u susret roditeljima koji do sada iz opravdanh ili neopravdanih razloga, nisu odveli dete na obavezni sistematski pregled za upis u prvi razred, u novopazarskom dečjem dispanzeru organizovali su ovakve preglede i mimo predviđenog roka.

Foto:EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS

“Taj predviđeni rok bio je dovoljno dugačak, trajao je dva i po meseca. Mi sad moramo da odvojimo laboratoriju, dovedemo sve specijaliste za preglede za tu decu koja nisu došla na vreme. Ona moraju da dođu po upute za laboratoriju, pa kad to završe, da se jave logopedu, psihologu, defektologu, oftalmologu i na kraju izabranom pedijatru, gde dobijaju vakcine po kalendaru imunizacije. Tek tada dobijaju potvrdu za upis u školu”, kaže dr Vesna Despotović, načelnica Dečjeg dispanzera u Novom Pazaru.

Broj budućih prvaka u Novom Pazaru, koji nisu na vreme obavili sistematski pregled, je do pre dva dana bio preko 200, iako je početak školske godine već stigao.

***

BONUS VIDEO: Škola u Čačku rešila da afirmiše obrazovanje promocijom svojih najboljih učenika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar