Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Školske klupe spremne su za buduće prvake koji od 3. aprila do 31. maja upisuju osnovnu školu. Među mališanima koji će premijerno prvog septembra ući u učionice, su deca uzrasta od šest i po do najviše sedam i po godina, odnosno svi koji su rođeni od 1. marta 2016. do 28. februara 2017. godine, a pre upisa potrebno je da predškolci obave niz specijalističkih pregleda, prime obavezne vakcine, dok obrazovna ustanova pribavlja ostalu dokumentaciju, o čemu roditelji ne moraju da brinu.

Kada završe sa papirologijom budući prvaci idu na razgovor sa psihologom, posle kojeg su spremni za školske klupe, rančeve i prva slova i brojeve.

Deca mlađa od šest i po godina takođe imaju pravo upisa, ali nakon provere spremnosti, koju vrši psiholog škole. Za sva dodatna obaveštanja, roditelji i staratelji đaka prvaka mogu se obratiti osnovnim školama, gde se i obavlja prijavljivanje za upis, svakog radnog dana od 8 do 14 časova.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naime, podnošenje zahteva izabranoj školi za upis dece u prvi razred počelo je još prvog februara, a uprava obrazovne ustanove obaveštava roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika, o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole najkasnije do 30. aprila.

Za prijavu deteta u školu, na uvid se podnosi važeća lična karta, sa adresom roditelja ili staratelja, kao i rešenje o starateljstvu za decu pod starateljstvom.

Pročitajte još:

Povodom upisa u prvi razred, u domovima zdravlja uveliko se obavljaju pregledi predškolaca, kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu. Roditelji od izabranog pedijatra treba da uzmu zbirni uput za pregled kod više specijalista, među kojima su: logoped, oftalmolog (očni lekar), ORL specijalista, fizijatar i na kraju preventivni pregled pedijatra i stomatologa. Neophodno je da dete uradi i kompletnu krvnu sliku i pregled urina.

Foto: Shutterstock

Svi mališani koji u septembru stižu u škole, posle završenih lekarskih pregleda moraju da prime vakcinu protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize, kao i MMR, protiv malih boginja, zauški i rubeola. Vakcinaciju je međutim moguće odložiti ukoliko je dete prehlađeno ili je imalo neku hiruršku intervenciju, sve dok potpuno ne ozdravi. U tom slučaju pedijatar piše potvrdu da je vakcinacija u toku, a ovaj dokument se dostavlja obrazovnoj ustanovi.

Osim ličnog predavanja zahteva u obrazovnoj ustanovi i ove godine se elektronskim putem, od 20. marta može zakazati termin za upis i testiranje deteta, pokretanjem usluge e-zakazivanje na portalu eUprave.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje samo ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsetimo, u klupe beogradskih škola prošle godine je selo 17.230 prvaka što je za 2.000 više nego 2010. godine. Očekuje se da će i ove godine broj prvaka biti između 16.000 i 17.000.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Roditeljima će na Portalu eUprava (euprava.gov.rs) od ponedeljka, 20. marta, na raspolaganju biti i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557, a operateri su dostupni radnim danima od 8.00 do 15.00 časova.

Kako da upišete dete u školu – elektronski (koraci)

Ukoliko već niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Portalu eUprava, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava. Od ponedeljka 20. marta ponovo će biti pokrenuta aplikacija za zakazivanje termina za upis u osnovne škole, a ona se otvara tako što iz menija odaberete opciju Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge.

Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

BONUS VIDEO: Školarina veća za 60 hiljada: Studenti arhitekture blokirali fakultet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar