Sistematski pregled prvaka
Foto: Profimedia

Bliži se prvi april i upis budućih prvaka u osnovnu školu, a obavezni sistematski pregledi predškolaca u domovima zdravlja počeli su još u februaru. Kompletne preglede sa laboratorijskim analizama moguće je obaviti i u privatnim klinikama u jednom danu, po ceni koja u zavisnosti od ustanove varira od 6.990 do 8.000 dinara, a odmah se dobija i lekarsko uverenje za školu, koje roditelji lično moraju odneti u obrazovnu ustanovu.

„Imamo privatno osiguranje i ćerku inače vodimo kod pedijatra u privatnu ambulantu od kad je rođena. U septembru kreće u prvi razred, tako da smo sistematski završili u jednom danu sa laboratorijom. Trajalo je od ujutru, pa skoro do podne, ali smo odmah dobili potvrdu i obavili i vakcinaciju. Zakazali smo dva dana ranije i sad je spremna za školu“ kaže za Nova.rs Jasmina Vuletić iz Beograda, mama šestogodišnje devojčice.

Roditelji masovno dovode decu na sistematske preglede u privatne zdravstvene ustanove, koje moraju da plate, ali sve obave u jednom danu u roku od nekoliko sati, što je prednost u odnosu na državne ustanove, kažu pedijatri.

„Najčešće ih vode u veće privatne klinike, koje u svom sklopu imaju domove zdravlja. Sistematski za dete zakazuje se dan ili dva ranije, a onda se okupi tim lekara specijalista i pacijent odlazi redom kod svih. Cena je jedinstvena za ovaj paket pregleda i jeftinije je, nego da se svaki pregled kod specijaliste plaća odvojeno“, objašnjava za Novu prim. dr Vladan Šubarević, dečji ORL (otorinolaringolog) specijalista.

Cena kompletnog sistematskog pregleda pred polazak u školu razlikuje se u privatnim zdravstvenim ustanovama, a obuhvata kompletnu krvnu sliku, pregled urina, pregled logopeda, oftalmologa, ORL specijaliste, fizijatra, i na kraju preventivni pregled pedijatra i stomatologa.

„Potrebno je samo da roditelji zakažu sistematski pregled, kako bi se svi lekari specijalisti okupili u datim terminima u jednom danu. Ako nema gužve, moguće je zakazati isti dan ili dan, dva unapred. Neophodno je da dete pored pedijatra, pregleda i oftalmolog, fizijatar, logoped, ORL specijalista. Nakon svih pregleda dete dobija lekarsko uverenje neophodno za upis u školu, a ukoliko roditelji odluče, privatno mogu obaviti i vakcinaciju. Sve se završava isti dan“ kaže za Novu prof. dr Ida Jovanović, specijalista pedijatrije i dečji kardiolog.

Svi mališani koji u septembru sedaju prvi put u školske klupe, posle završenih lekarskih pregleda moraju da prime vakcinu protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize, kao i MMR, protiv malih boginja, zauški i rubeola. Vakcinaciju je međutim moguće odložiti ukoliko je dete prehlađeno ili je imalo neku hiruršku intervenciju, sve dok potpuno ne ozdravi. U tom slučaju pedijatar piše potvrdu da je vakcinacija u toku, a ovaj dokument se dostavlja obrazovnoj ustanovi.

Zdravstveni problemi budućih prvaka

Gojaznost, celulit, defekti kičme, prstiju i zglobova na rukama, kao i oslabljen vid, neki su od najalarmantnijih zdravstvenih problema kod mališana, koji ove godine upisuju prvi razred osnovne škole, kažu specijalisti pedijatrije. Kod budućih prvaka fizijatri najčešće primećuju loše držanje tela i probleme sa prstima i zglobovima na rukama, zbog preteranog korišćenja mobilnih telefona, a u poslednjih pet godina, upozoravaju nutricionisti, naglo se povećao broj predškolske dece sa prekomernom telesnom težinom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar