Foto: Arhiva, N1

Kada raste broj novoobolelih od korne, trebalo bi da se povećava i testiranje, tako da procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih svaki put bude približno 5 odsto, kaže za Nova.rs genetičar Oliver Stojković, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu. S obzirom na to da ovaj odnos poslednjih dana ne pada ispod 32 odsto, jasno je da Srbija testira manje nego što bi trebalo.

U toku današnjeg dana na koronavirus testirano 21.569 osoba, od čega je infekcija potvrđena kod 7.606, što znači da je pozitivno 35,3 odsto testiranih.

Poslednjih nedelju dana, procenat obolelih u odnosu na testirane kretao se od 31,9 do čak 37,2 odsto, koliko je bilo u utorak.

Povezane vesti:

Profesor Oliver Stojković za Nova.rs kaže da je očigledno da je broj od oko 20.000 testiranja u jednom danu u ovom trenutku, kada imamo više od sedam hiljada obolelih, apsolutno neadekvatan.

„Trebalo bi da bude oko pet odsto pozitivnih ili manje, to bi bio adekvatan obuhvat“, kaže Stojković i objašnjava:

„To znači da ako danas imate 1.000 pozitivnih sutra bi trebalo da testirate 20.000 ljudi, da bi tih 1.000 bilo 5 odsto, nadajući se da će i sutra biti sličan broj zaraženih.“

Objašnjava da je neophodno testiranje dovoljnog broja kako bi se sa sigurnošću znalo da su obuhvaćeni svi zaraženi, uključujući i asimptomatske slučajeve.

„Ako pitate šta je to dovoljno, to je ono što je uradila Slovačka – 50 odsto populacije jedan dan, druga polovina drugi. Onda imate presek u tom trenutku, znate svakog čoveka koji je zaražen i sve njih možete da izolujete“, kaže profesor.

Dodaje da je to dobra strategija ali da u državi veličine Srbije to nije moguće, što ne znači da ne postoji strategija koja je moguća.

Foto:EPA-EFE/MARTA PEREZ

„Moguće je da testiramo one osobe na koje treba da se obrati pažnja, a ko su te osobe – trebalo bi da definiše Krizni štab, ali i ta definicija je promenljiva“, kaže Stojković i dodaje:

„Mislim da treba da se držimo onog što je Svetska zdravstvena organizacija rekla, a to je – testirajte sve sa simptomima i testirajete sve njihove kontakte.“

Povezane vesti:

Na komentar da se u Srbiji na mestima gde se sprovodi trijaža obolelih čak ne vodi ni evidencija o kontaktima, kao i da se ne testiraju svi koji se jave u kovid ambulatnu, kaže kako je moguće da Srbija nije nabavila dovoljan broj testova.

Dodaje i da je evidencija o kontaktima obolelih uglavnom prepuštena inicijativi pojedinih epidemiologa.

„Tako, na primer, čujem da se epidemiološkinja iz Studentske poliklinike intezivno bavi time – juri kontakte, telefonira…“, kaže genetičar.

Navodi kako je siguran da pored nje sigurno ima i „drugih divnih lekara koji to rade“.

„Nema tu previše organizacije. Mi fingiramo sistem, fingiramo Krizni štab, fingiramo odluke, fingiramo inicijativu, fingiramo čak i kazne. Da li znate nekog ko je dobio kaznu od 5.000 dinara zato što nije nosio masku?“, zaključuje Stojković.

 

Pogledajte još:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare