vakcine sinofarm
Foto: Tanjug

U Srbiju je danas dopremljen novi kontigen od 500.000 doza Sinofarm vakcine protiv koronavirusa.

Kontingent su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekale premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine Čen Bo.

Premijerka je navela da je iz Kine do sada Srbiji isporučeno 2,5 miliona doza vakcina.

Ona je navela da Srbija trenutno raspolaže sa nešto manje od milion vakcina svih ostalih proizvođača, a da će sutra sa isporukom oko 106.000 doza Fajzerove vakcine, ukupan broj vakcina koje je Srbija nabavila preći 3,5 miliona.

Premijerka je istakla da je do sada oko 26 odsto punoletne populacije Srbije primilo makar jednu dozu vakcine protiv virusa korona, a da je oko 20 odsto građana revakcinisano.

„Cilj je da do kraja aprila imamo oko 40 odsto gradjana vakcinisanih prvom dozom“, rekla je ona.

Dodala je da je „posebno raduje“ što je po jutrošnjim podacima, vakcinisano više od 51 odsto gradjana starosti izmedju 65 i 74 godine.

„U kategoriji iznad 75 godina, vakcinisano je 42 odsto populacije. To je izuzetno važno jer je potrebno da pre svega zaštitimo te dve starosne kategorije pa hronične bolesnike kako bi pritisak na zdravstveni sistem bio što manji“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Trenutno se ne razmatra davanje treće doze kineske vakcine

Navela je da se trenutno ne razmatra davanje treće doze Sinofarm vakcine.

„U Srbiji se radi na istraživanju efikasnosti vakcina svih proizvođača i trenutno su naši pokazatelji jako dobri“, navela je premijerka.

Odbacila je kao „sumanute“ i „sulude“ navode da je pri nabavci vitamina za penzionere bilo sukoba interesa jer je u taj posao uključena osoba bliska predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„U Srbiji nemamo tako mnogo proizvodjača vitamina pa teško mogu da zamislim da vi ne biste našli neki sukob interesa da smo ih od bilo koga nabavili. Ovde je najvažnije da se za najmanja moguća sredstva nabavi najviše moguće vitamina, lekova ili bilo koje pomoći za gradjane. Kao što su bile monstruozne tvrdnje da se neko ugradjivao u cenu bolnica, tako je monstruzno i ovo“, rekla je premijerka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar