Foto: Facebook/Горан Весић

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, objavio je na svom Fjesbuk profilu da je statua Stefana Nemanje dopremljena kamionima iz Moskve, i da se svi delovi monumentalnog spomenika od danas nalaze u Beogradu, i uz to fotografije, na kojima sa širokim osmehom pipa statuu.

Naime, Vesić je napisao „da se nastavlja sa postavljanjem spomenika, kako bi ukrasio Savski trg“ i „da će biti osvetljen posebnom rasvetom, kakvu u Srbiji do sada nismo videli“.

„Nastavljamo postavljanje spomenika kako bi sredinom novembra ukrasio Savski trg, budući najveći pešački trg u Srbiji. Spomenik Stefanu Nemanji biće visok 23 metara nad zemljom, a nalaziće se pet metara pod zemljom. Da bi monumentalni spomenik težine 72 tone bio stabilan uradili smo šipove na dubini od deset metara, jednake onima koji se postavljaju kada se gradi sedmospratna zgrada. Spomenik će biti jedinstven kako po svojoj monumentalnosti, tako i po tome što se statua neće nalaziti na klasičnom postamentu već na razbijenom vizantijskom šlemu. Šlem će biti muzej na otvorenom, jer će sa unutrašnje strane biti obložen mozaicima sa scenama iz života Stefana Nemanje. Oko spomenika, na Trgu, nalaziće se 46 mlaznica, a spomenik će biti osvetljen posebnom rasvetom, kakvu do sada u Srbiji nismo videli. Spomenik će biti pečat da je počelo novo vreme u kome je Srbija podigla glavu, u kome je ponosna na svoju istoriju i kulturu, i u kome tako uzdignuta čela korača ka Evropi!“, napisao je Vesić.

Ipak, ono što je privuklo pažnju građana, nije činjenica da će, kako je to Vesić najavio, „Stefan Nemanja, sa nikad viđenom rasvetom, krasiti Savksi trg“, već fotografije zamenika gradonačelnika koji prstom, bukvalno pipa glavu statue Stefana Nemanje.

Статуа Стефана Немање допремљена је камионима из Москве. Сви делови монументалног споменика од данас се налазе у…

Posted by Горан Весић on Четвртак, 01. октобар 2020.

 

Na račun zamenika gradonačelnika i njegovog „pipkanja“ statue, našalio se i novinar i voditelj TV Nova S Ivan Ivanović, koji je na svom Tviter nalogu podelio svoju verziju vesti.

Podsetimo, spomenik je izradio ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov i biće visok 23 metra, a stručna javnost u Srbiji stava je da predstavlja još jedno ruglo srpske prestonice. Valja naglasiti da su istoričari saglasni sa tim da je veliki župan Stefan Nemanja zaslužio da ima spomenik, ali da on ne izgleda onako kako ga je zamislila aktuelna vlast, o čemu su govorili za Nova.rs.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar