Spomenik Stefanu Nemanji
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Beogradu je, ispred zgrade bivše Železničke stanice, počelo postavljanje kontroverznog spomenika Stefanu Nemanji.

Spomenik Stefanu Nemanji će biti visok 23 metra, a autor spomenika je ruski vajar Aleksandra Rukavišnjikova.

Visina spomenika, koji je kao sedmospratna zgrada, samo je jedan od razloga zbog kojeg je ovo delo izazvalo burne reakcije u javnosti.

Tako, istoričarka umetnosti Irina Subotić je izjavila da će ovo biti „faraonski spomenik“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Čini mi se da je to priprema za spomenik budućem šefu, jer bi on, verovatno, želeo da ima takav spomenik. Ti spomenici su neviđeno veliki i nemaju nikakav odnos prema čoveku. To je nešto nadljudsko i zato kažem da je faraonski. To je nešto što izlazi iz kodeksa normalnih spomenika, ne samo po izgledu nego po svojoj pretencioznosti”, navela je Subotić za TV Nova S.

Istoričarka Radina Vučetić je za NIN izjavila da je ovaj spomenik najvidljivije obeležje urušavanja slike nekada kosmopolitskog Beograda:

“Ako ćemo na simboličkom nivou, to je svakako ovaj nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra…U samo jednoj nedelji, desila nam se smrt vajara Miodraga Živkovića, i dešava nam se početak postavljanja skulpture Stefana Nemanje. Za Miodragom Živkovićem ostala su remek-dela…njegov spomenik na Tjentištu, bio je jedan od najsnažnijih utisaka izložbe o jugoslovenskom socijalističkom modernizmu u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ne samo svojim delom, nego i etikom, moralom i pogledom na svet, on je predstavljao onu bolju Srbiju. Pokazao je vrhunac profesionalizma i morala kada je dao ostavku na mesto člana žirija za spomenik Stefanu Nemanji. Kada se neki budući istoričari budu bavili podizanjem ovog sramnog spomenika, pismo ostavke Miodraga Živkovića ući će u anale profesionalizma, etike i integriteta.

Nekoliko dana posle njegove smrti, spomenik Stefanu Nemanji deluje kao nadgrobni spomenik modernizmu, kosmpolitizmu, umetnosti, struci, ali i kao nadgrobni spomenik modernoj Srbiji. Smrt Miodraga Živkovića, a onda posle samo par dana, postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, predstavlja povlačenje jedne suverene estetike, ali i etike, pred poplavom neoradikalskog kiča. Nestaju ljudi struke, od integriteta, s kičmom, a ostaje bašibozluk, primitivni i ratnohuškački“, rekla je Vučetić za NIN.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Juče se oglasilo i Društvo konzervatora Srbije, koje zahteva od svih nadležnih institucija da odustanu od postavljanja postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

„Suočeni sa činjenicom da pojedinačni apeli i obraćanja javnosti naših članova i kolega tokom prethodne dve godine nisu uzeti u obzir, a iako je spomenik velikom županu Stefanu Nemanji u delovima već dopremljen u Beograd – Društvo konzervatora Srbije (DKS) zahteva od svih nadležnih institucija da odustanu od njegovog postavljanja“, saopštili su za medije.

Kako navode, reč je o “višestruko predimenzioniranom i estetski promašenom spomeniku”, pa bi se poštovanjem glasa struke i našeg zahteva zaustavilo dalje trajno uništavanje arhitektonskih i urbanističkih vrednosti Glavne železničke stanice i Savskog trga u Beogradu.”

Reditelj Goran Marković je uputio pismo Emiru Kusturici povodom spomenika Stefanu Nemanji.

„Kako vidim, bio si u žiriju za izbor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Ako si glasao za, tvoja je dužnost, posle svega što se čuje u javnosti, da kažeš šta je na tom projektu dobro, lepo, značajno. Ako se nisi tako izjasnio, onda je važno da ne ćutiš i objasniš mehanizam po kome je još jednom i verovatno zauvek unakažen grad u kome sam rođen i u kome živim“, naveo je Marković.

Kusturica je odgovorio Markoviću:

„Ne znam sa kojim spomenikom Stefana Nemanje si uporedio ovaj koji ti se ne sviđa. Vjerujem da ti znaš i ako je tako, molim te da mi javiš. Kada bih ja znao da postoji skulptura praocu Srbije u posljednjih osamsto godina, rekao bih ti lično (…) Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu“, napisao je Kusturica.

Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je ovo „hajka na Vučića“.

Vesić je danas izjavio da ga „ne čudi hajka koja se vodi protiv spomenika Stefanu Nemanji“, jer, kako kaže, lažna srpska elita ne može da oprosti Aleksandru Vučiću što podiže spomenik rodonočelniku srpske srednjovekovne države.

On je, gostujući na Studiju B, naveo da se u hajku uključio i reditelj Goran Marković u autorskom tekstu na sajtu Peščanik, čije su autorke, kako navodi Vesić, 2003. godine učestvovale u hajci i satanizaciji Zorana Ðindića.

Vesić je rekao da Marković, koji je bio član žirija za izbor scenarija za seriju Nemanjići, koja je, kaže, prema mišljenju kritike i publike doživela debakl, sada napada Kusturicu zbog spomenika Stefanu Nemanji.

Spomenik Stefanu Nemanji
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare