Foto: TANJUG / DUSAN ANICIC / an

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da su obezbeđene dodatne količina vakcine protiv sezonskog gripa za sve one koji su zainteresovani da ih prime.

„Dostupne su dve vrste vakcina: trovalentna, proizvođača Instituta „Torlak“ i četvorovalentna vakcina, koju mogu primiti i osobe starije od 65. godina, odnosno sve osobe starije od 6 meseci života. Sve vakcine protiv sezonskog gripa su besplatne za sve građane, a dostupne su na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja“ navodi se u saopštenju.

Od prvog oktobra 2020. godne do sada je, kako se dodaje u saopštenju, u Srbiji je protiv gripa vakcinisano više od 400.000 osoba, što je rekordan broj, odnosno oko 100.000 osoba više nego prošle godine.

„U skladu sa tim, na teritoriji naše zemlje, još uvek nije laboratorijski potvrđen virus gripa.Vakcinaciju protiv gripa treba obaviti što pre, jer predstavlja najznačajniju meru prevencije ovog oboljenja, koja se sprovodi u cilju očuvanja zdravlja stanovništva“ naglašava se u saopštenju.

Podseća se da je vakcinacija ključna za sprečavanja širenja gripa u osetljivim kategorijama, među kojima su osobe sa hroničnim poremećajima respiratornog i kardiovaskularnog sistema, osobe sa različitim metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest i gojaznost), osobe sa bubrežnom disfunkcijom, hroničnim neurološkim poremećajima, primaoce transplantata.

„Vakcinu protiv gripa mogu primiti i sva lica starija od 6 meseci života“ navodi se su saopštenju.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar