vakcina protiv gripa
Foto:Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Svima nam je ovih dana nad glavom sudar korone i gripa, pa i oni koji ranije nisu mnogo mislili na vakcinu protiv gripa, sada planiraju da je prime. Ipak, vakcina nije za sve, pa dr Ivan Đurić za portal Nova.rs priča ko nikako ne bi trebalo da se vakciniše protiv sezonskog gripa.

Nedoumice oko primanja vakcine prelile su se i na društvene mreže, pa tako tviteraši upozoravaju na moguće komplikacije – šta se desi ako imate koronu, a primite vakcinu protiv gripa.

Vakcina nije za sve

Zato dr Ivan Đurić ističe ko vakcinu za sezonski grip nikako ne treba da primi.

„Vakcinu protiv gripa nikako ne treba da prime pacijenti koji su ranije imali neku alergijsku reakciju na ovu vakcinu, zatim, osobe koje su se razbolele, imaju temperaturu, kašlju, kijaju, uopšte imaju neku virusnu ili bakterijsku infekciju, kao i osobe koje imaju Giljen Bareov sindorm“, kaže za portal Nova.rs dr Ivan Đurić.

On napominje da, osim ove tri grupe, vakcinu ne treba da prime ni oni koji su alergični na neki sastojak iz vakcine.

Pročitajte još:

„Svake godine prima se drugačija vakcina protiv sezonskog gripa jer postoji više vrsta virusa gripa, a dodatno se neke vrste virusa prilagođavaju i mutiraju, te je vakcina od prošle godine neefikasna za tipove virusa od ove godine. Zato je moguće, recimo, sada biti alergičan na neki sastojak vakcine kog prošlih godina možda nije bilo u njoj. To ćete proveriti kad odete da se vakcinišete. Epidemiolog pre vakcinacije svakog pita da li je alergičan na određene supstance“, navodi dr Ivan Đurić, koji sa suprugom Ivanom na sajtu Saveti lekara rešava zdravstvene dileme koje muče mnoge.

U suprotnom, moguće su neželjene pojave, pa je postoji šansa da će se stanje pogoršati – recimo, ako ste prehlađeni, ta prehlada će biti jača i moguće je da se zakomplikuje.

Simptomi gripa

Nije naodmet ni podsetiti se šta je grip i koji su simptomi.

„Grip je sezonsko akutno zarazno oboljenje disajnih puteva koje uzrokuje virus gripa. Kliničku sliku gripa karakteriše nagli skok temperature (viša od 38°C), bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak apetita, malaksalost, jeza, drhtavica. Pored opštih simptoma javljaju se kašalj i kijanje, zapušen nos, upala grla i ždrela, a kao komplikacija može nastati i upala pluća. Težina bolesti ide od blagih preko ozbiljnih, ali može dovesti i do smrti“, kaže dr Đurić.

vakcina protiv gripa
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zato je tu vakcina protiv gripa. Ona zapravo sadrži neaktivan, umrtvljen virus gripa koji se kao injekcija daje na početku sezone u oktobru mesecu.

„Ona naš organizam tera da stvori antitela koja se bore protiv virusa gipa. Posle primanja vakcine naš organizam u kontaktu sa gripom već ima pripremljenu šemu odbrane koja odmah stupa u dejstvo. Posle primanja vakcine potrebno je da prođe skoro dve nedelje da bi naš organizam bio u potpunosti zaštićen protiv gripa“, napominje doktor.

Prevencija

•Izbegavajte gužve i skupove u zatvorenenom
•Brišite maramicom nos i usta kad kašljete i kijate, a posle maramicu bacite u smeće
•Perite ruke često sapunom i toplom vodom ili sredstvima na bazi alkohola
•Ne dirajte oči, nos i usta rukama
•Izbegavajte bliski kontakt sa bolesnima, a ako ste bolesni, ostanite kod kuće
•Čistite i provetravajte prostorije, dezinfekujte radne površine

Ko treba da primi vakcinu

Kao što smo ranije pisali, na spisku onih koji svake godine treba da prime vakcinu protiv gripa su trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja pluća, hronične poremećaje kardiovaskularnog sistema, šećernu bolest, gojaznost, bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatiju, hronične neurološke poremećaje, maligna oboljenja, deca sa presađenim tkivom i organima… Ova vakcinacija namenjena je i osobama starijim od 65 godina, članovima porodice bolesnika u povećanom riziku, kao i osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima, ali i deci, omladini i starima smeštenim u socijalno-zdravstvenim ustanovama i zaposlenima u njima.

Pročitajte još:

Oni treba da znaju da su moguća neželjena dejstva, poput groznice, slabosti, malaksalosti, bolova u mišićima, svraba na mestu uboda, ali ona su uglavnom blaga.

Uprkos mogućim nuspojavama, vakcina nas štiti.

„Među zdravim osobama vakcina protiv gripa pruža zaštitu čak i kada se cirkulišući virusi ne podudaraju baš sa virusima vakcine. Međutim, kod starijih osoba i hroničnih bolesnika vakcinacija protiv gripa može biti manje efikasna u sprečavanju bolesti, ali smanjuje ozbiljnost bolesti i učestalost komplikacija i smrti.“

Dobro je znati i da vakcinacija nije jedini način borbe protiv gripa.

„Nemojte da zaboravite – grip se prenosi kašljanjem i kijanjem, preko kontaminiranih površina, tako da je i higijena bitna u njegovoj prevenciji, tj. sprečavanju. Takođe, dobar imunitet je jako bitan, zato ga stalno jačajte“, zaključuje dr Ivan Đurić.

Grip se ne leči antibioticima

Lečenje gripa znači mirovanje, dosta tečnosti – čajevi, supice, zatim sredstva protiv kašlja, trljanje alkoholom, odnosno hladne obloge. Pomažu i lekovi za spuštanje temperature, tzv antipiretici, ali ne i antibiotici – oni nisu delotvorni kod gripa jer je to virusna, a ne bakterijska bolest. Bilo kakve lekove treba koristiti uz preporuku lekara, kom se treba javiti ako se simptomi ne ublaže ili se pogoršaju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram