Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Imunizacija građana Srbije vakcinom protiv sezonskog gripa počeće 1. oktobra, a ove godine je obezbeđeno više od 500.000 doza. To je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, rekordan broj nabavljenih vakcina. Ipak, to je daleko manje od vakcinacije dva miliona ljudi, a to je cifra koju je u julu spomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Moraćemo da izbegnemo sudar gripa i koronavirusa. Vakcinisaćemo protiv gripa dva miliona najugroženijih ljudi“, rekao je tada Vučić. Mnogi su ovu izjavu predsednika Srbije shvatili kao najavu obavezne vakcinacije protiv gripa. Ipak, to se po svemu sudeći neće dogoditi. Vakcine pristižu u domove zdravlja, a besplatno mogu da ih dobiju oni koji su u „posebnom riziku“.

„Prema pravilniku, vakcina je predviđena za lica u posebnom riziku: hronične bolesti pluća, hronične bolesti kardiovaskularnog sistema, metabolički poremećaji, šećerna bolest, gojaznost, poremećaj bubrega. Na listi onih koji mogu da dobiju besplatnu vakcinu su i pacijenti sa oslabljenim imunitetom, primaoci transplanta, trudnice i stariji od 65 godina. Tu su i zdravstveni radnici, zaposleni i oni koji su smešteni u gerontloškim centrima i socijalno-zdravstenim ustanovama“, objašnjava naša sagovornica, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Beograd Leposava Garotić.

Na pitanje da li će vakcina za te kategorije građana biti obavezujuća, ona dogovara da je nemoguće kontrolisati to da li će svi koji se ubrajaju u ove rizične kategorije otići na vakcinaciju i da to niko neće nadzirati.

Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Ipak, ona apeluje da svi iz navedenih rizičnih kategorija prime vakcinu protiv gripa, a posebno oni stariji od 65 godina i hronični bolesnici sa višestrukim dijagnozama.

Garotić navodi da je na teritoriji Beograda planirano oko 123.000 doza vakcine protiv gripa. Distributer Farmalogis je Gradskom zavodu za javno zdravlje dostavio 72.000 doza i počela je distribucija u zdravstvene ustanove.

Vakcinacija zvanično počinje 1. oktobra, a procedura je takva da pacijenti iz navedenih rizičnih grupa odlaze kod svog kod svog izabranog lekara i nakon pregleda dobijaju potvrdu sa kojim idu kod sestre da dobiju vakcinu.

Vakcine još nisu dostupne za one najmlađe.

„Stigle su vakcine za one starije od tri godine. Roditelji koji bi hteli da vakcinišu decu mlađu od tri godine, moraće malo da sačekaju. Oko 1.000 doza vakcina predviđenih za njih stići će u narednih mesec dana“, kaže epidemiolog.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Za one koji se ne ubrajaju u rizične kategorije, a ipak bi želeli da se vakcinišu, cepiva će biti dostupna u apotekama. „Oni će moći da vakcinu prime u domu zdravlja“, objašnjava naša sagovornica.

Po svemu sudeći, još uvek se ne zna kada će vakcine stići u apoteke. Pozvali smo centar za informacije Apoteka Beograd, gde su nam odgovorili da se još uvek ne zna kada će vakcine stići kod njih. Neformalne informacije su da se doze očekuju u decembru, a, kako navode, „možda bude i ranije“.

Garotić napominje da građani nemaju razloga da zaziru od vakcine, koja je preporučena i po standardima Svetske zdravstvene organizacije.

„Primanje vakcine se odlaže kod nekog ko ima akutnu bolest, infekciju ili povišenu temperaturu“, kaže epidemiolog.

Prema njenim rečima, registrovanih slučajeva gripa još zvanično nema, ali, kao i svake godine, pune čekaonice u domovima zdravlja treba očekivati od novembra.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare