Goran Stevanović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović upozorio je građane da se ne leče sami kod kuće. Istakao je i da je u bolnicama sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Stevanović je dodao da nam u ovom trenutku može pomoći samo poštovanje mera.

„Svi pacijenti kojima nije potrebna kiseonička potpora razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom. Broj pregleda u trijažnim centrima ne pada, a zabrinjava da nam se u poslednje vreme javlja sve više pacijenata s teškom kliničkom slikom koji su se lečili sami“ istakao je Stevanović nakon stastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Na pitanje da uporedi prošli vikend sa ovim, Stevanović je ocenio da je situacija ista, jedino što imamo bolnicu u Batajnici.

„Sve manje imamo onih sa lakšom kliničkom slikom“, zabrinut je Stevanović.

Direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“ prof. dr Vlada Đukić upozorio je da su kapaciteti prenapregnuti.

„Mi imamo skoro 350 pacijenata, od toga 90 u jedinicama intenzivne nege. Pacijenti su izuzetno teški. Ima dosta majki sa decom, dosta trudnica koje zahtevaju lečenje više doktora. Bolnica u Batajnici je značajno relaksirala kapacitete, ali i to će biti nedovoljno. Ona je popunjena sa 320 pacijenata za dva i po dana. Ostali delovi zdravstvenog sistema su prenapregnuti“, rekao je Đukić.

Direktor KBC „Zvezdara“ Petar Svorcan istakao je da koliko pacijenata otpuste toliko odmah i prime.

„Imamo 405 hospitalizovana pacijenata, 24 su intubirana. Težak vikend je za nama. 116 smo primili od petka do jutros. Isto toliko smo otpustili. Dominiraju više oni sa teškom kliničkom slikom nego oni koji imaju srednje tešku „, rekao je Svorcan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar