Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da je cilj epidemiološke studije, koja sutra počinje da se sprovodi, utvrđivanje nivoa kolektivnog imuniteta, kako bismo mogli da planiramo mere za budućnost.

Stevanović je rekao da je fokus studije na reprezentativnom uzorku, koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačne gradove, odnosno zone koje su mozda nešto više bile u fokusu zbog broja zaraženih.

Takođe, naveo je da će i lokalne epidemiološke službe sprovesti i lokalna testiranja, tamo gde je veći broj zaraženih bio u pitanju.

„Cilj studije je da se utvrdi nivo kolektivnog imuniteta, da bi mere za budućnost mogle da na vreme da se planiraju, da znamo kako ćemo se ponašati u budućnosti“, rekao je Stevanović.

Kada je reč o trajanju studije, Stevanović je rekao da to ne može da se završi za nekoliko dana, budući da je reč o velikom broju uzoraka, dodajući da je Kina započela slično testiranje pre 20-ak dana, u Vuhanu, koji nešto veći od ukupne populacije Srbije, i koje još traje, pa se, na osnovu toga, može otprilike projektovati potrebno vreme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar