Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Čak 45 korisnika privatnih domova za stare u Beogradu juče je uzaludno, duže od sat vremena, čekalo na vakcinaciju protiv koronavirusa. Vakcine nisu dobili jer nisu imali neophodne zdravstvene potvrde. Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović, u izjavi za naš portal, kaže da se očekuju precizne i detaljne instrukcije i da se nada da će vakcinacija moći da počne od ponedeljka.

„Juče je vakcinisano 105 korisnika iz Gerontološkog centra Bežanijska kosa, a iz privatnih domova nažalost niko. Naime, problem je nastao kada je doktroka koja je imala obavezu da sprovede vakcinaciju zahtevala da naši korisnici imaju potvrde izabranih lekara da su apsolutno spremni za primanje vakcine. S obzirom da ni jedan od 45 prisutnih nije imao ovaj dokument, odustalo se od vakcinacije ali će isto biti sprovedeno u narednim danima.
Shvatili smo da je ipak bilo bolje ništa ne reskirati, prvo sprovesti preglede lekara i sagledavanje istorije bolesti pa onda vakcina“, rekao je predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović za Nova.rs.

Korisnici privatnih domova za stare, njih 45 za koje je postojala saglasnost trebalo je da budu vakcinisani u prostorijama Gerontološkog centra Bežanijska kosa, ali nisu imali zdravstevne kartone niti potvrde svojih izabranih lekara da su spremni za vakcinaciju.

„Juče je bilo strašno. Imam empatiju prema tim starim ljudima koji su sat i nešto ‘čekali Godoa’. Čekali smo i oni je trebalo da uđu u taj prostor za vakcinaciju kada sa vakcinacijom završe korisnici Gerontološkog centra, a onda smo shvatili da vakcinacije za naše korisnike neće biti. Bio sam ljut, ali ipak shvatio da je mudra odluka da se sačeka. Mi ne možemo sa sigurnošću da znamo da svaki korisnik koji bi trebalo da primi vakcinu nema, na primer, neku potencijalno opasnu alergijsku reakciju“, objašnjava Milovanović.

Ipak, nada se da će vakcinacija korisnika privatnih domova uskoro početi.

„Ja se nadam da će to krenuti od ponedeljka. Mi pravimo spiskove i tražimo saglasnost korisnika ili staratelja“, kaže Milovanović.

U Srbiji je juče počela vakcinacija protiv korone, a prve doze Fajzerove vakcine primili su premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog iz Kriznog štaba Predrag Kon. Najavljeno je da će nakon njih prve doze primiti oni iz najugroženije populacije – korisnici domova za stare. To bi trebalo da spreči da nam se ponovi scenario iz Gerontološkog centra u Nišu gde se „zaslugom“ direktora desilo masovno zaražavanje i umiranje najstarijih. U Srbiju je stiglo 4.800 vakcina – u privatnim domovima za stare ima gotovo 9.000 korisnika, u državnim ustanovama socijalne zaštite ih je oko 7.000. Kada se uzme u obzir i to da je potrebno primiti dve doze vakcine, matematika je jasna – vakcina, barem u prvom cugu, neće biti dovoljno.

Foto: Nova S

Poslednji podaci pokazuju da je u Domovima za stare zaraženo oko 2.500 korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, a do sada ih je izlečeno oko 3.700. Kako je najavljeno, vakcinacija počinje danas od domova u Beogradu i Novom Sadu.

Vakcinu primaju korisnici za koje postoji saglasnost i oni koji su stabilnog zdravstvenog stanja. Vakcine ne mogu da se primaju u domovima u kojima trenutno ima zaraženih koronom. Vakcinu ne mogu da prime oni koji imaju problema sa alergijama na penicilin ili na neki drugi lek.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare