Foto: EPA-EFE/TIM KEETON

U Srbiji je danas počela vakcinacija protiv korone, a prve doze Fajzerove vakcine primili su premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog iz Kriznog štaba Predrag Kon. Najavljeno je da će nakon njih prve doze primiti oni iz najugroženije populacije - korisnici domova za stare. To bi trebalo da spreči da nam se ponovi scenario iz Gerontološkog centra u Nišu gde se "zaslugom" direktora desilo masovno zaražavanje i umiranje najstarijih. U Srbiju je stiglo 4.800 vakcina - u privatnim domovima za stare ima gotovo 9.000 korisnika, u državnim ustanovama socijalne zaštite ih je oko 7.000. Kada se uzme u obzir i to da je potrebno primiti dve doze vakcine, matematika je jasna - vakcina, barem u prvom cugu, neće biti dovoljno.

Poslednji podaci pokazuju da je u Domovima za stare zaraženo oko 2.500 korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, a do sada ih je izlečeno oko 3.700. Kako je najavljeno, vakcinacija počinje danas od domova u Beogradu i Novom Sadu.

Danas će biti vakcinisano 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 u Novom Sadu. U Beogradu su uključeni i privatni domovi, najavila je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Navela je da je to plan za danas, a napravljeni su i detaljni planovi za naredne dane i spiskovi svih osoba koje su se javile da bi želele da prime vakcinu. Kriterijum je da su korisnici gerontoloških centara i stariji od 65 godina. Napravljen je i registar vakcinacije, kako bi se znalo kada neko treba da primi drugu dozu.

Privatni domovi su spremni

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović za Nova.rs kaže da će danas biti vakcinisano 45 korisnika privatnih domova. Napravljeni su spiskovi.

„Sve je bilo brzo i iznenađujuće. Vakcinu primaju korisnici čiju imamo saglasnost i oni koji su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja. Vakcine ne mogu da se primaju u domovima u kojima trenutno ima kovida, a nema potrebe da ih primaju oni koji su već preležali koronu“, objašnjava Milovanović.

Foto: Nova S

Dodaje da za primanje vakcine postoji procedura i da to ne može da izgleda „kao na traci“.

„Za svako davanje vakcine treba 15-20 minuta“, napominje Milovanović. Potrebno je i da se stupi u kontakt sa starateljima korisnika koji nisu u stanju da samostalno donose odluke.

„Nephodna je njihova saglasnost pisanim putem“, dodaje naš sagovornik.

Podseća da vakcinu ne mogu da prime oni koji imaju problema sa alergijama na penicilin ili na neki drugi lek.

„Za takve slučajeve će naknadno stići instrukcije šta će i kako će se raditi“, navodi Milovanović. On dodaje da za vakcinisanje postoji interesovanje korisnika staračkih domova i njihovih porodoca.

„Postoje domovi koji žele da vakcinišu apsolutno sve korisnike. Ja mislim da će večina hteti da se vakciniše, jer ne vidim poseban razlog zašto to ne bi učinili. A sada ko više voli Fajzer, ko više voli rusku, da li će će tu nešto biti ispolitizovano, videćemo. Iskreno se nadam da neće, jer ovde je zdravlje ljudi u pitanju“, zaključuje Milovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar