Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Danas su prve vakcine protiv koronavirusa u Srbiji primili premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon, nakon čega su se ubratili javnosti i objasnili šta možemo da očekujemo od vakcinacije u Srbiji u narednom periodu.

Kad je Fajzer/Bojtek vakcina odobrena u Srbiji

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Saša Jaćović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je sertifikat za primenu vakcine „Biontek-Fajzer“ izdat juče, a da se trenutno radi na ispitivanju ruske i kineske vakcine.

Povezane vesti:

„Uvoznu dozvolu za Fajzerovu vakcinu dali smo pre desetak dana. Sertifikat za primenu izdat je sinoć oko 17 časova, kada smo dobli uzorak leka i izvršili temperaturni monitoring“, objasnio je Jaćović.

Rekao je da je sve, što se tiče odobrenja vakcine, urađeno u skladu sa zakonom i laboratorijskim protokolima.

Kazao je da ALIMS u ovom trenutku završava laboratorijsku analizu ruske vakcine „Sputnjik V“.

„U intenzivnoj smo saradnji sa ruskim kolegama. Dobili smo uvid u deo dokumentacije za rusku vakcinu “Sputnjik V“. Radićemo danonoćno da, šta god stigne od dokumentacije, a tako i za kinesku vakcinu, građanima omogućimo da dođu do kvalitetne i efikasne vakcine“, rekao je Jaćović.

On je ukazao da za kinesku vakcinu još nije stigla dokumentacija.

Koliko je vakcina stiglo u Srbiju i šta možemo dalje da očekujemo

Brnabić izjavila je danas da će Srbija, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, koliko je već stiglo, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza.

Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Najavila je da će Srbija, zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

„Kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza“, rekla je Brnabić novinarima.

Doadala je da Srbija tokom januara očekuje značajno veće količine kineske vakcine Sinovak.

„Ali, u najskorijem roku i ruske vakcine Sputnjik V. Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna“, rekla je ona.

Brnabić je rekla da će Srbija svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza.

Navela je i da će sve vakcine biti besplatne za građane.

Ko će prvi primiti vakcinu

Kisić Tepavčević rekla je rekla da za danas planirano da 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 u Novom Sadu, primi vakcinu protiv koronavirusa.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

„To je plan za danas, a napravljeni su detaljni planovi i za sve naredne dane, što znači da imamo spiskove osobe koje su se javile da bi želele da prime vakcinu“, rekla Kisić novinarima.

Dodala da su u Beogradu uključeni i privatni domovi za stare.

Kao kriterijum za dobijanje vakcine je, kako je rekla, da su korisnici gerontološkog centra stariji od 65 godina.

Kakav je dalji plan vakcinacije

Kon je objasnio da je napravljen oprativni plan vakcinacije sa listom prioritizacije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

„U prvoj fazi, do 10 odsto stanovništva, prevenstveno su zdravstveni radnici, među kojima je takođe napravljena priritizacija, u zavisnosti od mesta na kome rade“, rekao je Kon.

Nakon toga, kako je rekao, idu zaposleni u Domovima za negu starih i na trećam mestu su svi stariji od 65 godina koji se nalaze u Domovima.

Zatim ide druga i treća faza.

„Prvo idu oni koji su najosetljiviji u opštoj populaciji, gde postoji podela na starije od 75 i preko 65 godina, zatim idu hronični bolesnici i svi koji se nalaze u grupama sa dodatnim rizikom“, naveo je on.

U trećoj fazi je, kako je rekao idu oni koji rade u službama koje su u čestom kontaktu sa ljudima.

Dodao je da je logistika oko davanja vakcina komplikovana, jer se vakcine moraju dati u roku od 5 dana od trenutka odmrzavanja.

Vakcina je bezbedna

Kisić Tepavčević izjavila je danas, nakon primanja vakcine protiv koronavirusa, da su potrebne dve doze vakcine i da se smatra da je imunitet stečen sedam dana nakon druge doze.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

„Nakon 28 dana od primanja prve doze ćemo odganizovati posete za stare u gerontološkim centrima“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je ranije danas za RTS navela da su istraživanja pokazala da je vakcina bezbedna, da ne izaziva teške neželjene reakcije, te poručila da je medicinsko osoblje koje će prvo davati vakcine prošlo obuke i da je spremno za primenu.

Što se tiče kontraindikacije, rekla je da su moguće samo reakcije na neke od sastojaka vakcine.

Kon je na konfernciji rekao da je vakcina registrovana kod nas za prviremenu upotrebu u skladu sa zakonom i potpuno je sigurna i bezbedna.

„Iza toga stoji Agencija za lekove. To je meni lično bilo najvažnije i potvrda potpune sigurnosti u ovu vakcinu“, poručio je epidemiolog.

Kako je navedeno na konferenciji, vakcinacija će biti dobrovoljna i besplatna za građane.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Brnabić je objasnila da se nakon vakcinacije dobija potvrda, i da će svi koji je prime biti upisani u registar koji je već napravljen.

Najavila je i otvaranje kol centra putem kog će građani koji žele da se vakcinišu moći da se prijave.

Vakcinu su danas primili i akademik Predrag Peško profesor Univerziteta u Beogradu i profesorka Vesna Šuljagić, epidemiolog sa VMA.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare