U ulici Slobodana Jovića u naselju Jajinci pre nekoliko godina izgrađena je nelegalna kanalizacija koja je priključena na infrastrukturu Beogradskog vodovoda i kanalizacije (BVK), a zbog čega pojedini stanovnici u ovoj ulici imaju velikih problema kada dođe do zagušenja, te u nižem nivou pomenute ulice nastane pravo fekalno jezero. Poslednje takvo izlivanje desilo u sredu.

Na ovu kanalizaciju koja je, kako tvrde pojedini stanovnici ulice, izgrađena bez građevinske dozvole i bez saglasnosti nadležnih službi, priključeno je skoro 100 domaćinstava u ovoj ulici. Ova kanalizacija je navodno priključena na kolektor BVK-a kod Paunovog brega.

Stanovnica ovog naselja Aleksandra Trajković u razgovoru za portal Nova.rs je navela da ove nelegalno priključene cevi omogućavaju pomenutim stanarima da besplatno koriste sistem gradske kanalizacije.

Ono što je mnogo veći problem, kako nam otkriva sagovornica, jeste to što se jednom godišnje dođe do „zagušenja“, te se zbog neadekvatne upotrebe ista kanalizacija izliva na ulicu kod broja 3.

„Time se ugrožava zdravlje ljudi i onemogućava pešacima prolaz. Opasne fekalije zapljuskuju kuću u kojoj živimo i ne možemo da uđemo u dvorište. Takođe, pešaci ne mogu da prolaze kroz jezero“, izjavila je Trajković i dodala da je rešenje da se navedena mreža zatvori ili da se priključi u sistem BVK-a po važećim propisima.

Ona je pojasnila da se gradska kanalizacija nalazi na 100 metara od njihove ulice i da su se pomenute komšije povezale na nju tako što su prokopali prolaz ispod Avalskog puta i svoje cevi sproveli u to.

Trajković nam je rekla da su se obraćali Beogradskom vodovodu i kanalizaciji usmenim putem kada dođe do izlivanja, ali da je odgovor ovog lokalnog javnog komunalnog preduzeća da pomenuta kanalizacija nije kod njih u mreži i da ne mogu da im pomognu, te da se obrate inspekciji.

„Oni se uopšte ne potresaju jer se neko priključio. Tih 50-80 domaćinstava koja su povezana na pomenutu kanalizaciju ne žele da dovedu do kraja svoj poduhvat i da istu legalizuju, jer im se ovako više isplati jer ovako ne plaćaju preko Infostana trošak za kanalizaciju. Ja duboko verujem da taj ko je to izgradio sigurno ima neke ‘prijatelje’ koji su „zažmurili“, jer nije mi jasno kako neko može da se priključi na instalaciju koja pripada BVK-u, a da ovo preduzeće to ne zna“, rekla je naša sagovornica.

Trajković je navela da su se obraćali i nadležnim inspekcijama GO Voždovac i Grada Beograda, dok se opštinska inspekcija oglasila nenadležnom, od gradske su dobili odgovor da će ih zvati nadležni inspektor, ali da se do sada nije javio.

„Obraćala sam se i inspekciji za zaštitu životne sredine i za zaštitu voda, oni svi znaju za to, kada ih pozovete kažu da znaju za to i tu se sve završava. Komšija iz ulice koji nije priključen na to, platio je od svojih para otpušavanje“, rekla je ona i dodala:

„To je strašno, nekada jezero bude i po pola metra… To su fekalije, a sada je još maj mesec i to je nezamislivo. Mi se nalazimo na šest kilometara od Slavije, nije to neko seoske naselje. Inače, u paralelnoj ulici ima celo naselje u Ulici porodice Trajković, gde je bez građevinske dozvole izgrađena kanalizacija koja je sprovedena u korito potoka koji protiče sa naše druge strane kuće. Tako da smo mi okruženi produktima nelegalnih kanalizacija. Mi smo kanalizaciono naselje“, rekla je Trajković za Nova.rs i dodala:

„Ima još komšija koje su ranije podnosile prijave komunalnoj inspekciji. Naša borba sa institucijama nije dala nikakav odgovor osim toga da su oni upoznati.“

BONUS VIDEO – U Krnjači se kanalizacija meša sa vodom za piće

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare