Borča Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predizborna kampanja Srpske napredne stranke na čelu sa Aleksandrom Vučićem je počela. Tokom prošle nedelje, predsednik Srbije obišao je Borču, gde je dao potpis podrške izbornoj listi "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve", ali i dao obećanja stanovnicima ovog dela Beograda. Ipak, prema rečima Nikole Jovanovića, predsednika Centra za lokalnu samoupravu i Zorana Alimpića, bivšeg predsednika Skupštine grada, ovo je samo još jedno u nizu obećanja vlasti, na koja je narod već navikao.

Vučić je nakon potpisivanja liste istakao kako Borču “obožava”, te da se ljudima sa te strane Dunava mora „mnogo više pomoći“. Ovo nije bilo prvo obećanje koje je Borčanima dao aktuelni predsednik Srbije.

U junu 2019. godine, nakon “nezapamćenih padavina” koje su zadesile Beograd, a koje su najviše pogodile upravo levu obalu Dunava, veliki broj domaćinstava u Ovči, Borči Krjači i Kotežu bio je poplavljen, usled kiše i izlivanja fekalija iz septičkih jama. Tada je predsednik, u pratnji zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i bivšeg predsednika opštine Palilula, Aleksandra Jovičića, obećao stanovnicima Borče izgradnju kanalizacije,i to po hitnom postupku. Od tada je nastavio da obećava, ali građani Borče još uvek nemaju kanalizaciju.

Poslednje obećanje odnosilo se na to da će radovi na izgradnji kanalizacije početi u matru ove godine.

Borča Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je za „Novu“ istakao Zoran Alimpić, nije čudno što vlast obećava stvari na koje kasnije zaboravi.

„Obećanja su uobičajen način sprovođenja kampanje Srpske napredne stranke, ali pogotovo kada je infrastruktura u pitanju, ona se ne ostvaruju. Ukoliko se ostvare, urađena su traljavo. Onda dođu novi izbori, pa opet imamo spisak obećanja, i tako u krug“, rekao je Alimpić, dodajući da je potpuno netransparentno zbog čega se sa izgradnjom kanalizacije toliko kasni.

On je podsetio da je Srpska napredna stranka u poslednjih 10 godina obećavala kanalizacije, metro, mostove, autobusku i železničku stanicu, ali da skoro ništa od toga nije ispunjeno.

„Vlast je izuzetno dobra u obećanjima. Problem je što se ispunjavaju samo ona nebitna, koja pritom loše izgledaju – poput popločavanja Cvetnog trga i Trga republike“, kaže Alimpić.

Kako je u razgovoru za “Novu” objasnio, stambene zgrade se sve više grade, ali time se bave privatni investitori. Ipak, bez obzira što vlast nema veze sa ovim radovima, stvara se slika u očima građana da se u Srbiji nešto novo konstantno gradi.

Kako naš sagovonrik ističe, ovo ga podseća na čuveni film „Maratonci trče počasni krug“ i repliku „U januaru ste rekli lova u aprilu, od tog obećanja prošlo je godinu dana. Nemoj da me lažete više“.

„Sve što ova vlast radi je davanje obećanja – iz mandata u mandat. Prethodna gradska vlast je obećavala, pa sad i ova – videćemo da li će sledeća rešiti problem kanalizacije u Borči ili će prebaciti ovaj problem na neku sledeću vlast”, zaključio je Alimpić, dodavši da trenutno jedino Borčani mogu da promene situaciju, glasanjem na lokalnim izborima jer, kako kaže, valjda će videti da je sve što je ova vlast radila – lagala.

Prema rečima Nikole Jovanovića, ova postavka beogradske vlasti izdala je stanovnike leve obale Dunava.

„Iako su posle velikih poplava u junu 2019. godine, kada su žitelji Borče, Krnjače, Ovče i Koteža plivali u prljavoj vodi i fekalijama, i predsednik i Goran Vesić obećavali kanalizaciju do 2022. godine – od toga nije bilo ništa“, rekao je Jovanović, zapitavši se kako da im neko poveruje sada, kada obećavaju da će se sa radovima na izgradnji kanalizacije započeti u martu.

Pritom su, kako naglašava naš sagovornik, imali sredstva iz kredita Evropske investicione banke i donacija Evropske unije, ali „nisu umeli – ili nisu hteli“.

„Kao nekadašnjeg šefa najveće opozicione grupacije u Skupštini grada, boli me kada vidim kako su im usta puna navodne brige za ljude u prigradskim naseljima, a 100.000 leve obale Dunava nema ni kanalizaciju, srednje škole, Beovoz“, rekao je za kraj Jovanović.

BONUS VIDEO Vučić se žali zbog protesta: Donese vuvuzele, ne mogu da radim

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram