Foto: Shutterstock

Iako su radijatori u Srbiji topli već nedelju dana, a grejna sezona zvanično počela 15. oktobra, novi stanovi u kraljevačkom naselju Ribnica u tzv. Voćarevim livadama, hladni su.

Reč je o stanovima koji su sagrađeni za zaposlene u vojsci i policiji. U kraljevačkom naselju Ribnica sagrađene su dve petospratnice od dvesta stanova. U junu je na prigodnoj svečanosti, ključeve od tih stanova, vlasnicima iz ove kategorije državnih službenika, koji su te stanove kupili po ceni od 400 evra po kvadratu i mogućnost povoljnog kreditnog zaduživanja, uručila Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Inače, plan države je da se u ovom naselju sagradi još osam sličnih stambenih zgrada, a u ponudi će biti 950 stanova, od garsonjera do prostranih trosobnih. Međutim, do sada su kupoprodajni ugovori sklopljeni tek za 205 stanova, ponajviše dvosobnih.

„Mnogi od kupaca su bili dugogodišnji podstanari ili nisu imali svoje stanove. Ponuda za kupovinu je bila više nego povoljna. I taman kada smo pomislili da ulazimo u mirniji život, odmah se pojavio problem. Nama su radijatori hladni, skoro da smrzavamo. Koristimo grejalice, jer smo mislili da će krenuti grejanje“, kaže za Nova.rs jedan od onih koji su kupili stan.

U ovom trenutku oko 600 ljudi živi u ovom naselju. Iako dobar deo stanova još nije prodat, prema rečima stanara, niko od njih još nije ni potpisao ugovore sa Toplanom iz Kraljeva.

„Zvanično je krenula sezona, a ugovor niko nema. Stalno je postojao neki razlog. Od toga da Srbijagas koči, do toga da je problem što firmi koja je vlasnik neprodatih stanova nije u interesu da uvodi grejanje. Čak su nam iz Toplane tražili da godišnje plaćamo 42 dinara po kvadratu samo za održavanje instalacija. Plus bi plaćali potrošnju. A od juna kada smo dobili ključeve od stanova do sada je odavno sve moglo da se reši. Sramota“, pričaju stanari.

Iz kraljevačke Toplane kažu da je problem bio u imovinsko – pravnim odnosima nad kotlarnicom. Kažu da je Grad Kraljevo prebacio Toplani vlasništvo nad njom. I da očekuju da iz Srbijagasa početkom sledeće nedelje priključe gas. Onda sledi potpisivanje ugovora. Kažu da će plombirati grejanje za one stanove koji ne budu sa njima sklopili ugovore.

Bonus video – Koliko smo preplatili grejanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare